Rakéta csapódott egy lakóházba Tel-Aviviv közelében, heten megsérültek

külföld
2019 március 25., 12:08
comments 115

A Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be hétfő hajnalban egy lakóházba Izrael középső részén, Tel-Aviv közelében, a támadásban hét ember megsebesült, köztük egy csecsemő - közölték az izraeli hatóságok. Izrael 2014-es ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy a rakétatámadás miatt megszakítja egyesült államokbeli útját. Az elkövetkező órákban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel, majd azonnal hazautazik. Netanjahu gyalázatos bűnténynek nevezte a rakétatámadást, és kemény izraeli válaszcsapást helyezett kilátásba.

A rakéta a Tel-Aviv melletti Mismeret mezőgazdasági telep egyik házába csapódott be. Az épület lángra kapott, súlyos károk keletkeztek benne.

photo_camera Fotó: Gili Yaari/NurPhoto

Az izraeli hadsereg később közölte, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezetet okolja a hétfő reggeli rakétatámadásért, és mozgósításba kezdett. A Hamász "technikai hibára" hivatkozott a reggeli rakétatámadás után - jelentette a helyi média.

A hadsereg szóvivője bejelentette, hogy két újabb gyalogos és egy tüzérdandárral erősítették meg az övezet környékén állomásozó csapatokat, amelyeket gyakorlatozásból irányítottak át a térségbe. A hadsereg álláspontja szerint rakétát az övezet déli részéről, Rafiah mellett, egy Hamász birtokolta kilövőállásból a Hamász katonái indították, és ezért ők a felelősek érte.

A rádió szerint a válaszcsapásra készülve tartalékosok behívása is megkezdődött, de egyelőre csak a légierő és a hírszerzés, valamint a Vaskupola légvédelmi egységek személyzete körében.

A Vaskupola rakétavédelmi rendszert az izraeli sajtó szerint ebben az esetben nem aktiválták, ugyanis nem számítottak támadásra az ország középső részében, a Vaskupola pedig nincs felkészítve egy ilyen irányú támadásra.

A Hamász azt közölte, hogy a viharos időjárás miatt felmerült technikai hiba okozta a rakéta kilövését. A tíz nappal ezelőtt Tel-Avivra kilőtt két rakéta után is tévedésre hivatkoztak.

Izrael lezárta a személyforgalmat szolgáló erezi és az áruforgalmat átengedő, Kerem Salomnál lévő átkelőhelyeket a Gázai övezet felé, valamint lecsökkentették a földközi tengeri halászati övezetet az övezetben élő halászok számára - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet hétfőn. (MTI, Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.