Az észak-koreaiak titkosító számítógépét is megszerezhették azok, akik betörtek madridi követségükre

Február 22-én tíz, fegyverreplikákkal felfegyverkezett ember rohanta le Észak-Korea madridi követségét. A támadók a Telegraph értesülései szerint egy titkosító komputert is zsákmányolhattak.

Ez nem az észak-koreaiak "transzformációs komputere", hanem egy német enigma, de az észak-koreai gép se lehet sokkal modernebb.Fotó: DON EMMERT/AFP

Ez elég komoly fejlemény az ügyben, egy ilyen géppel ugyanis dekódolhatók az észak-koreaiak elvben törhetetlen kóddal titkosított diplomáciai üzenetei. Legalábbis Te Jongho, az észak-koreaiak 2016-ban disszidált korábbi londoni helyettes nagykövete szerint, aki azt állítja, hogy "a transzformáló komputert" még "az emberéletnél is többre" becsülték a követségeken.

A február 22-i támadásért még senki se vállalta a felelősséget. Az elkövetők személyéről több találgatás is felmerült. A spanyol sajtóban megjelentek olyan feltételezések is, hogy legalább két támadónak a CIA-hoz is köze lehetett. Más elemzők szerint ez a támadás időpontja alapján elég valószínűtlen, Trump ugyanis pár nappal a madridi incidens után találkozott Kim Dzsongunnal. Az amerikaiak nagy reményeket fűztek a csúcstalálkozóhoz, még azt sem zárták ki, hogy sikerül megállapodást kötniük a koreai konfliktus lezárásáról. Ez aztán meghiúsult, de nem a madridi támadás miatt.

Valószínűbbnek tűnik, hogy a támadást a magát száműzetésben élő kormánynak kikiáltó Cseollima Polgári Védelem nevű csoport hajthatta végre, amelynek hangoztatott célja Kim Dzsongun hatalmának megdöntése.

"Miközben az egész világon jelentették a támadás hírét, Észak-Korea egy hónapja hallgat az incidensről" - írta blogjában Te, aki szerint ez is arra utalhat, hogy a támadók megszerezték a titkosító komputert.

Te szerint a kód feltöréséhez szükséges kulcs ismeretében gyakorlatilag bármelyik üzenetük feltörhető, vagyis ha valóban ellopták a titkosítógépet, akkor Észak-Korea teljes titkosítási rendszere lecserélésére kényszerülhet.

A Telegraph szerint az, hogy a múlt héten Észak-Korea hazarendelte három legfontosabb nagykövetét, a moszkvait, a pekingit és az ENSZ New York-i központjában szolgálót, az arra utal, hogy valóban megtörténhetett, amit Te feltételez.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.