Ferenc pápa Rómába látogatott

2019 március 26., kedd 13:34
64

Ferenc pápa kedden elhagyta a Vatikánvárost, hogy felkeresse az olasz fővárost. A pápa látogatást tett a római városházán, ahol egyebek között tisztelettel adózott az ókori városnak, amely sok évszázados fennállása idején képes volt a különböző emberek integrálására.

Ferenc pápa és Virginia Raggi, Róma polgármestere Fotó: Massimo Valicchia/NurPhoto

Ferenc pápát Róma főpolgármestere, Virginia Raggi fogadta a Capitolium-dombon lévő városházánál. A katolikus egyház vezetője arról beszélt: "Róma több mint 2800 éves története során képes volt arra, hogy szívesen fogadja és integrálni tudja a különböző népeket és a világ minden tájáról érkező embereket anélkül, hogy megalázta vagy elnyomta volna saját jellemvonásaikat vagy identitásukat".

A pápa hozzátette: Rómának a hidak városának kellene lennie, nem pedig a falakénak. A városnak nem lenne szabad tartania a nyitottságtól és a nagylelkűségtől, mivel ezek a tulajdonságok egy "békés társadalmat" segítenek elő, amely minden ember számára új fejlődési lehetőségeket tud kínálni. 

A városházán tett látogatását követően a pápa külön üdvözölte a Capitolium-dombon összegyűlt embereket. 

A Szentszék Róma városával együttműködve a szegények és a hátrányos helyzetűek megsegítésén fáradozik. 

Beszédében Ferenc pápa arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad hagyni Róma leromlását. Az elmúlt időszakban ugyanis az olasz fővárosban nehézségek merültek fel a tömegközlekedésben és a szemétszállításban, és komoly problémát jelentenek az utakban lévő kátyúk is. 

Virginia Raggi hivatalba lépése óta ráadásul a helyzet tovább romlott, ezért a főpolgármester népszerűsége csökkenni kezdett. Raggi a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatásával, 2016-ban lett Róma főpolgármestere.

Ferenc a negyedik pápa, aki hivatalosan felkereste a római városvezetést. Elsőként 1966-ban VI. Pál pápa látogatott el a Capitolium-dombon lévő városházára, majd 1998-ban II. János Pál pápa, ezt követően pedig 2009-ben XVI. Benedek pápa. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt