Heteken belül közzéteszi a Mueller-vizsgálat részleteit az amerikai igazságügyi miniszter

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Heteken belül közzé tervezi tenni a Mueller-vizsgálat egy nyilvános verzióját William Barr amerikai igazságügyi miniszter – közölte egy amerikai igazságügyi tisztviselő.

William Barr vasárnap küldte el az amerikai képviselőháznak a Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata és Oroszország közti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat összegzését. A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság főbb megállapításait összefoglaló, Barr által összeállított dokumentum szerint nem történt összejátszás, Trump nem akadályozta az igazságszolgáltatást. Mueller nem mentette fel az elnököt ennek gyanúja alól, de William Barr és helyettese, Rod Rosenstein arra a következtetésre jutottak: nincs elég bizonyíték arra, hogy az elnök bűncselekményt követett volna el.

Az igazságügyi miniszter viszont közölte azt is: több időre van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, a vizsgálatból milyen információkat hozhat még nyilvánosságra. Az igazságügyi tisztviselő szerint nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy a jelentés egy előzetes példányát elküldjék a Fehér Háznak.

William BarrFotó: Win McNamee/AFP

A Mueller-bizottság bizalmas jelentésének egyes részletei titkos meghallgatásokból származnak. Az amerikai szövetségi törvények általában tiltják, hogy ilyen típusú információkat nyilvánosságra hozzon a kormány. A teljes jelentésben továbbá folyamatban lévő bűnügyi nyomozásokkal kapcsolatos információk is vannak.

William Barr összegzését Trump politikai győzelemnek értékelte, de a demokraták gyanakvóan tekintenek arra, Barr hogyan állította össze az összefoglalóját a vizsgálatról. Azt követelik tőle, egy héten belül adja át nekik a teljes jelentést, az FBI pedig adjon teljes körű tájékoztatást a Mueller-bizottság megállapításairól.

Kongresszusi és hatósági források szerint egyelőre egyetlen bűnüldöző ügynökség sem jelezte azt, hogy tájékoztatást tervez adni a törvényhozásnak. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.