Hiába próbálta betiltani a rendőrség, lehet focimeccsel tiltakozni a Kossuth téren

2019 március 26., kedd 9:42
92

A rendőrség megtiltotta volna, a bíróság viszont határozatában engedélyezte, hogy magyar diákok egy focimeccsel tiltakozzanak a Kossuth téren a tudományos élet tönkretétele ellen, írja a TASZ.

A diákok azért választották a tiltakozásnak ezt a formáját, mert így akarták felhívni a figyelmet arra az aránytalanságra, hogy miközben a kormány százmilliárdokat költ sportra, éppen ellehetetleníteni próbálja a magyar tudományos életet, például az akadémiai intézetek költségvetésének elvonásával az Akadémiától.

A rendőrség a gyűlés megtartását ugyan tudomásul vette, de csak azzal a feltétellel, ha a diákok nem rendeznek focimeccset a téren. A szervező a TASZ segítségével támogatta meg a rendőrség korlátozó határozatát. Sikerrel, mert a bíróság arra jutott, hogy a focimeccs teljes megtiltása nem csupán aránytalan, de szükségtelen lépés is volt a rendőrség részéről.

A rendőrség határozatában "sportrendezvénynek" minősítette az eseményt, erre hivatkozva tiltotta meg. A törvényszék szerint ugyanakkor a rendőrség nem minősíthet át önkényesen sportrendezvénnyé egy eseményt, aminek a célja a politikai véleménynyilvánítás. A TASZ szerint a bíróság ítélete szimbolikus üzenet is, jelzi, hogy a gyülekezési jog alkotmányos védelem alatt áll, a rendőrségnek meg nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, mi a véleménynyilvánítás megfelelő formája.

Azt az elvet is megerősítette a bíróság, hogy az olyan elvont értékek, mint amilyen a kulturális örökségnek minősülő Kossuth tér védelme, a gyülekezési jog korlátozását nem indokolhatják. A bíróság egyedül a helyszín közlekedésbiztonsági kockázatára való hivatkozást tekintette elfogadhatónak, erre tekintettel a szimbolikus focimeccs időtartamát korlátozta.

Az új gyülekezési törvény bevezetése óta a rendőrség már több demonstrációt próbált megakadályozni, csak a TASZ két másik esetben is sikerrel támadta meg korlátozó határozataikat, írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a jogvédők.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt