Kérik a fideszes képviselők, hogy szigorítsák a belépési jogaikat

politika
2019 március 26., 12:51
comments 262

Egymást hívogatták az ellenzéki képviselők kedd reggel, amikor kiderült számukra, hogy a parlament igazságügyi bizottságában a fideszesek valami határozatot készülnek átnyomni, ami alapján korlátozhatják a képviselők jogait. 

Az ülésen kiderült, hogy egy olyan határozatot készülnek megszavazni, ami alapján kijelentik, hogy "szükségesnek tartják" az országgyűlésről szóló törvény egyes rendelkezéseinek felülvizsgálatát. Például azt, amelyik kimondja, hogy:

"A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. (...) E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét."

A rendeltetésszerű működést akarják pontosítani, mégpedig úgy, hogy többet ne fordulhasson elő olyan, mint amikor ellenzéki képviselők bementek az MTV székházába, és nem akartak kimenni addig, amíg nem állt szóba velük valaki. Hiszen ugyanez a törvény kimondja azt is, hogy:

"Az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni."

Úgyhogy ezt is pontosítani kellene a bizottság fideszes tagjai szerint. 

Kezdeményezésükre hamarosan szigorodhat a képviselők jogait rögzítő törvény.A határozat indoklásában ilyen gondolatok szerepelnek:

"Ami a képviselőknek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési jogát illeti, a bizottság álláspontja szerint e jog sem parttalan, nem értelmezhető kiterjesztően és nem gyakorolható visszaélésszerűen. A belépési jog tehát nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére."

A vitában kiderült, hogy a határozati javaslatot Kövér László kezdeményezte eredetileg, korábban próbálkozott a mentelmi bizottságnál is vele, de végül itt talált fogadókészségre.

A parlamenti képviselők korlátozása egy másik vonalon is felmerült kedden: az ÁSZ elnöke kezdeményezte Kövér házelnöknél, hogy büntesse meg a képviselőket, akik matricákat mertek ragasztani az Állami Számvevőszék székházának névtáblájára.

Az igazságügyi bizottságban a határozat elfogadása ellen érveltek a jobbikos (Jakab Péter, Varga-Damm Andrea) és a szocialista (Varga László) és a DK-s (Arató Gergely) képviselők, illetve az ellenzéki érveket erősítendő megjelent Bősz Anett és Szél Bernadett független képviselő is. Hiába, a kormánypárti többség megszavazta a határozatot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.