Két év komikus szenvedés után a britek még mindig kábé ugyanolyan arányban támogatják a Brexitet

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Történhet bármi, a britek nagyjából fele-fele arányban támogatnák most is Nagy-Britannia kilépését vagy maradását az Európai Unióban, derült ki a NatCen friss kutatásából és a korábbi kutatásai elemzéséből.

Pedig a BBC beszámolója alapján most már a Brexit-hívők és a maradáspártiak nagy többsége szerint is borzalmasan kezelték a kilépés folyamatát. 2017 januárjában a Brexitet támogatók 40 százaléka még úgy vélte, hogy a kormány jól kezeli a helyzetet, és csak kevesebb, mint harminc százalékuk gondolta ennek ellenkezőjét.

2017 végén ötven százalék fölé ugrott azoknak a kilépéspártiaknak az aránya, akik rossznak ítélték a kormány teljesítményét. Ez nagyjából tavaly júniusig így is maradt, azóta viszont meredeken emelkedik a kormány tárgyalási teljesítményét rossznak ítélők aránya, amely mostanra a kilépéspártiak körében már elérte a 79 százalékot. A maradáspártiak körében 85 százaléknyian gondolják, hogy a kormány rosszul teljesített.

A két tábor mostanra már abban is egyetért, hogy Nagy-Britannia minden bizonnyal csak rossz alkut tud kötni. Mi több, a távozáspártiak körében még magasabb is azok aránya, akik ezt gondolják, 66 százalék a maradáspártiak 64 százalékával szemben.

A nagy egyetértés eddig tart, legalábbis a felmérések szerint gyakorlatilag változatlan a kilépés- és a maradáspártiak aránya. A megkérdezett kilépéspártiak 82, a maradáspártiak 86 százaléka most is ugyanúgy szavazna. Az, hogy most a felmérések alapján éppen a maradáspártiak vannak szűk többségben, annak köszönhető, hogy a két évvel ezelőtt nem szavazók 43 százaléka most a maradásra szavazna, míg kilépésre csupán a 19 százalékuk. Így pillanatnyilag a felmérés alapján 54:46 az állás a maradáspártiak javára, de ez nem olyan jelentős különbség, amely alapján biztosan meg lehetne jósolni egy újabb népszavazás kimenetét. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.