Két év komikus szenvedés után a britek még mindig kábé ugyanolyan arányban támogatják a Brexitet

külföld
2019 március 26., 12:09
comments 211

Történhet bármi, a britek nagyjából fele-fele arányban támogatnák most is Nagy-Britannia kilépését vagy maradását az Európai Unióban, derült ki a NatCen friss kutatásából és a korábbi kutatásai elemzéséből.

Pedig a BBC beszámolója alapján most már a Brexit-hívők és a maradáspártiak nagy többsége szerint is borzalmasan kezelték a kilépés folyamatát. 2017 januárjában a Brexitet támogatók 40 százaléka még úgy vélte, hogy a kormány jól kezeli a helyzetet, és csak kevesebb, mint harminc százalékuk gondolta ennek ellenkezőjét.

2017 végén ötven százalék fölé ugrott azoknak a kilépéspártiaknak az aránya, akik rossznak ítélték a kormány teljesítményét. Ez nagyjából tavaly júniusig így is maradt, azóta viszont meredeken emelkedik a kormány tárgyalási teljesítményét rossznak ítélők aránya, amely mostanra a kilépéspártiak körében már elérte a 79 százalékot. A maradáspártiak körében 85 százaléknyian gondolják, hogy a kormány rosszul teljesített.

A két tábor mostanra már abban is egyetért, hogy Nagy-Britannia minden bizonnyal csak rossz alkut tud kötni. Mi több, a távozáspártiak körében még magasabb is azok aránya, akik ezt gondolják, 66 százalék a maradáspártiak 64 százalékával szemben.

A nagy egyetértés eddig tart, legalábbis a felmérések szerint gyakorlatilag változatlan a kilépés- és a maradáspártiak aránya. A megkérdezett kilépéspártiak 82, a maradáspártiak 86 százaléka most is ugyanúgy szavazna. Az, hogy most a felmérések alapján éppen a maradáspártiak vannak szűk többségben, annak köszönhető, hogy a két évvel ezelőtt nem szavazók 43 százaléka most a maradásra szavazna, míg kilépésre csupán a 19 százalékuk. Így pillanatnyilag a felmérés alapján 54:46 az állás a maradáspártiak javára, de ez nem olyan jelentős különbség, amely alapján biztosan meg lehetne jósolni egy újabb népszavazás kimenetét. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.