Majomhuhogás fogadta az angol válogatott fekete játékosait Montenegróban

sport
2019 március 26., 12:03
comments 92

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint az Európa-bajnoki selejtezőn aratott 5-1-es montenegrói sikerüket beárnyékolják a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásai.

A szakember a találkozó után elmondta: kétség sem férhet a montenegrói drukkerek sportszerűtlen viselkedéséhez. "Ez elfogadhatatlan! A történteket jelentjük majd az európai szövetségnek" - közölte Southgate. A beszámolók szerint az eset megviselte az angol játékosokat is, hiába nyertek fölényesen a meccsen, utána az öltözőben kifejezetten rossz volt emiatt a hangulat. 

link Forrás

Az angol kommentátorok már a mérkőzés elején beszámoltak rasszista bekiabálásokról, amelyeknek célpontja akkor Danny Rose volt. Southgate kiemelte: határozottan hallotta a majomhuhogást utánzó hangokat a hazai szurkolóktól, amikor a Tottenham Hotspur védője a lefújás előtti pillanatokban sárga lapot kapott. 

Az angol tudósítások szerint a vendégek ötödik gólját szerző Raheem Sterling, valamint a válogatottban kezdőként először pályára lépő, mindössze 18 éves Callum Hudson-Odoi sem kerülte el a rasszista sértegetést.

Raheem Sterling
photo_camera Raheem Sterling Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Az angol Kick it Out antirasszista csoport interneten közölt bejegyzéseiben szégyenletesnek nevezte a montenegrói nézők megnyilvánulásait, és felszólította az általa hasonló esetekben sokszor erélytelennek tartott európai szövetséget (UEFA), hogy hozzon végre példás büntetést. A csoport szerint ilyen lehet zártkapus hazai mérkőzések rendezése, vagy a válogatott kizárása a sorozatból.

Nem sokkal később az UEFA bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít az ügyben, amelyet május 16-án tárgyal. A vendéglátóknak a rasszista vádak mellett azért is felelniük kell, mert a szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak, különböző tárgyakat dobáltak a pályára, valamint eltorlaszolták a lépcsőket.

Az angolok a nyitókörben a cseheket verték 5-0-ra, majd hétfőn Montenegróban diadalmaskodtak, így fölényesen vezetik az A csoportot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.