Több mint 2100 számlán 160 milliárd forintot mostak tisztára Magyarországon

bűnügy
2019 március 26., 15:28
comments 99

A Napi.hu arról írt, hogy elkezdtek lejárni a stabilitás megtakarítási számlák (smsz). Ez volt az a konstrukció, amit 2014-ben indítottak a szürke és feketegazdaságból származó pénzek tisztára mosására.

A befizetők 5 év után vehetik fel úgy a pénzüket, hogy nem kell utána adózniuk: az első 3 évben az adó a kamatadó duplája, vagyis 30 százalék, a negyedik évben 15 százalék, az ötödikben 7,5 százalék, 5 év után pedig a teljes összeg felvehető.

A NAV szerint 2014 első negyedévében 74 ilyen számlát nyitottak, ezekre 6,2 milliárd forintot tettek, 2014 egészében pedig 610 számla nyílt közel 38 milliárdnyi befizetéssel.

9 banknál lehetett smsz-t nyitni (OTP, Erste, MKB, K&H, CIB, Gránit Bank, FHB [ma Takarék], Raiffeisen és UniCredit), de a lapnak csak az Erste Befektetési Zrt. árulta el, hogy az ügyfelek többsége megvárja az 5 évet az adómentesség miatt. A befektetők az smsz-eken csak állampapírokat tarthattak.

Smsz-t 2017 januárja óta nem lehet nyitni, addig több mint 2100 számlát nyitottak meg 159,8 milliárd forint befizetéssel. Akár 5 milliót is tisztára lehetett mosni, de az átlagos befizetés közel 73 millió forintot.

Az smsz-ekről a gazdaságba visszacsorgó tiszta pénz a GDP 22-25 százalékára becsült feketegazdasághoz képest nudli: az smsz-ekre a GDP fél százalékának megfelelő összeg sem került. (Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.