Az új-zélandi mészárlás elkövetője nagy összeggel támogatta az osztrák szélsőjobboldalt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A új-zélandi mészárlás elkövetője, Brenton Tarrant több szélsőjobboldali szervezettel is kereste a kapcsolatot. Az osztrák Presse arról ír, hogy Tarrant tavaly 1500 eurót utalt át az identitárius mozgalom ausztriai vezetőjének, Martin Sellnernek.  Ugyanakkor a nyomozók szerint Európa-szerte támogathatta a szélsőjobboldali a mozgalmakat.

A 28 éves Tarrant március 15-én reggel összesen 50 ártatlan embert ölt meg két mecsetben, Christchurch városában. Az ausztrál férfi 2018-ban Európában is járt, többek között Magyarországon is megfordult. 

Brenton Tarrant

Miután az osztrák rendőrség hétfőn átkutatta Sellner lakását, a férfi egy videóüzenetben azt mondta, hogy az adomány után küldött egy köszönő levelet, de egyébként nem tudta, kiről van szó, a lapnak pedig elhatárolódott Tarranttól és elítélte a merényletet. Azt állította, hogy amikor a héten feltűnt neki, hogy kitől kapott aránytalanul nagy adományt, jelenteni akarta a rendőrségnek, de sajnos egy fránya ételmérgezés megakadályozta ebben. Ugyanakkor az osztrák rendőrség a mozgalom további tagjainál is tervez házkutatást. 

Az eset miatt Sebastian Kurz osztrák kancellár azt ígérte, hogy a törvény szigorával lépnek fel a szélsőségek ellen, és megvizsgálják az osztrák identitárius mozgalom betiltásának lehetőségét. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.