Az új-zélandi mészárlás elkövetője nagy összeggel támogatta az osztrák szélsőjobboldalt

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A új-zélandi mészárlás elkövetője, Brenton Tarrant több szélsőjobboldali szervezettel is kereste a kapcsolatot. Az osztrák Presse arról ír, hogy Tarrant tavaly 1500 eurót utalt át az identitárius mozgalom ausztriai vezetőjének, Martin Sellnernek.  Ugyanakkor a nyomozók szerint Európa-szerte támogathatta a szélsőjobboldali a mozgalmakat.

A 28 éves Tarrant március 15-én reggel összesen 50 ártatlan embert ölt meg két mecsetben, Christchurch városában. Az ausztrál férfi 2018-ban Európában is járt, többek között Magyarországon is megfordult. 

Brenton Tarrant

Miután az osztrák rendőrség hétfőn átkutatta Sellner lakását, a férfi egy videóüzenetben azt mondta, hogy az adomány után küldött egy köszönő levelet, de egyébként nem tudta, kiről van szó, a lapnak pedig elhatárolódott Tarranttól és elítélte a merényletet. Azt állította, hogy amikor a héten feltűnt neki, hogy kitől kapott aránytalanul nagy adományt, jelenteni akarta a rendőrségnek, de sajnos egy fránya ételmérgezés megakadályozta ebben. Ugyanakkor az osztrák rendőrség a mozgalom további tagjainál is tervez házkutatást. 

Az eset miatt Sebastian Kurz osztrák kancellár azt ígérte, hogy a törvény szigorával lépnek fel a szélsőségek ellen, és megvizsgálják az osztrák identitárius mozgalom betiltásának lehetőségét.