Majdnem 30 év kellett, hogy a tudósok összerakják az eddigi legnagyobb T. rexet

tudomány
2019 március 27., 10:27
comments 92

Az eddig ismert legnagyobb T. rexé lehetett a Scotty nevű kövület kanadai tudósok új tanulmánya szerint. Az Albertai Egyetem kutatói a Tyrannosaurus rex fajba tartozó ősgyík hosszát több mint 12,8 méteresre, a tömegét mintegy 8,87 tonnásra becsülik. Az Anatomical Recordban számában megjelent tanulmányuk szerint Scotty egyben a Kanadában valaha feltárt legnagyobb dinoszauruszcsontváz. T. rex 66 millió évvel ezelőtt élt a mai Kanada területén.

photo_camera Fotó: AMANDA KELLEY/AFP

Maradványaira még 1991-ben bukkantak a Kanada középnyugati részén elterülő Saskatchewan tartományban. A paleontológusok csaknem egy éven át dolgoztak, hogy a gigantikus csontvázkövületet kiszabadítsák a kemény homokkő ágyból. A kibontást Phil Currie, az Albertai Egyetem paleontológusa vezetésével végezték, 

de csak nemrég sikerült Scotty minden megtalált maradványát összeilleszteni és az egész csontvázat megmérni. Jelentős méretkülönbségek lehettek a T. rexek egyedei között, egyesek nyurgábbak, mások robosztusabbak voltak, Scotty az utóbbiak közé tartozott. Miután gondosan megmértük a lábait, a csípőjét, a vállait, kiderült, hogy robosztusabb volt, mint a T. rexek összes ismert egyede, így ő az eddig feltárt leghatalmasabb húsevő a világon” - magyarázta a Science Daily portálnak Scott Persons, a tanulmány vezető szerzője.

Scotty nevét arról a skót viszkiről kapta, amivel a megtalálására koccintottak a tudósok. Az egyed nemcsak méretével döntött rekordot, hanem életkorával is.
Scotty a legidősebb ismert T. rex. Korát onnan tudjuk megbecsülni, hogy a csontjait kettévágjuk és megvizsgáljuk a növekedési mintázatukat” - tette hozzá Persons.

A T. rexek gyorsan nőttek fel és fiatalon pusztultak el, Scotty halálakor a becslések alapján harmincas évei elején járt. „A Tyrannosaurusokhoz képest szokatlanul hosszú életet élt, amely erőszakkal teli volt. A csontokon látható sérülésnyomok ádáz harcokra utalnak” - állapította meg a tudós.

Sok bordája eltörött, egy másik T. rex harapásának nyomát őrizheti az állkapcsának sérülése - egy hosszú élet csatatéri sebesülései a tudósok szerint. Scotty csontvázát a Royal Saskatchewan múzeumban májustól lehet megtekinteni. (NatGeo/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt