Manfred Weber: Az Európai Tanács vegye napirendre a magyar és a lengyel 7-es cikkes eljárások ügyét!

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Napirendre kellene vennie az Európai Tanácsnak az alapszerződés 7-es cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni eljárások kérdését – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Weber felszólította Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy mielőbb vitassák meg az ügyet az EU-s tagországok állam- és kormányfőit tömörítő testületben.

Weber azt mondta, a miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a két országgal szembeni jogállamisági eljárás, de a tagállami vezetők eddig sajnos nem foglalkoztak a kérdéssel az EU csúcstalálkozóin. Weber azt mondta:

„Nagyon intenzív vitáink voltak az Európai Néppárton belül, és a múlt héten felfüggesztették a Fidesz tagságát, ami jelzi, hogy nem akarjuk követni a Magyarország választotta utat.”

Azt mondta, az EPP-frakció tagjainak többsége támogatta a magyar jogállamisági helyzetről szóló EP-különjelentést.

Weber szerint a 7-es cikk szerinti eljárás láthatóan nem vezet gyors eredményekre, ezért kötelező jellegű jogállamisági mechanizmus létrehozására van szükség, ami független módon, automatikusan és rendszeresen értékelné az EU minden tagállamát, és amivel súlyos problémák esetén szankciókat fogadhatnának el.

Manfred WeberFotó: Bernd Von Jutrczenka/dpa

A magyar eljárást az EP kezdeményezte szeptember 12-én a Sargentini-jelentés elfogadásával. Az ügy innen a tagállamok kormányait tömörítő testülethez került, de hivatalos meghallgatás még nem volt. Ez a testület 4/5-ös többséggel dönthet majd arról, hogy szerintük fennáll-e a veszélye, hogy Magyarországon sérülnek az EU közös értékei. Az eljárás alapvetően csak akkor kerül az Európai Tanács elé, ha ezt megállapítják a szakminiszterek. A 7-es cikk többlépcsős eljárást tesz lehetővé, ami az EU-s alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén végül akár az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével vagy más komoly szankcióval is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyöntetű támogatása szükséges az Európai Tanácsban, amit a szakértők kizártnak tartanak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.