Sikkasztás vádjával letartóztatták a nyílt kormányzás ügyeiért felelős volt orosz minisztert

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy orosz bíróság elrendelte Mihail Abizov, a nyílt kormányzásért felelős volt miniszter előzetes letartóztatását. Az orosz hatóságok milliárdos sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják a korábbi tárca nélküli minisztert.

Abizovot kedden vették őrizetbe Moszkvában, miután visszatért külföldről. A szerdai bírósági döntés értelmében a volt miniszter május 25-ig marad előzetesben.

Abizovot azzal vádolják, hogy a cinkostársaival 2011 és 2014 között 4 milliárd rubelt (kb. 17,5 milliárd forintot) sikkasztott el két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte, és offshore számlákon helyezte el.

Az üzletember Abizov 2012 és 2018 között töltötte be a tárca nélküli miniszteri tisztséget, a távozásával meg is szűnt a neki létrehozott pozíció. Az utóbbi hónapokban Olaszországban volt, sajtóértesülések szerint azért tért vissza Moszkvába, hogy választ adjon a vele szemben felmerült kérdésekre.

A politikai szerepvállalása előtt a RU-COM üzleti csoportot vezette, aminek több iparágban van érdekeltsége. A két „meglopott” energetikai cég is az üzleti csoport része volt.

Abizov ártatlansága mellett kiállt Anatolij Csubajsz, a Rosnano nanotechnológiai cég vezetője, Alekszandr Volosin, az orosz elnöki hivatal egykori vezetője, Arkagyij Dvorkovics volt miniszterelnök-helyettes, Natalja Tyimakova, a VEB orosz állami befektetési bank elnöke és Csulpan Hamatova orosz színésznő.

Roman Trocenko, a Novaport repülőtér-fejlesztési cég társtulajdonosa 1 milliárd rubelt (kb. 4,3 milliárd forintot) ajánlott fel óvadékként a bíróságnak, hogy Abizov szabad lábon védekezhessen, de ezt a bíróság elutasította, mondván, a volt miniszter szabadlábon manipulálhatja a szemtanúkat, elrejthet vagy megsemmisíthet bizonyítékokat.

Mihail Abizov rács mögött 2019. március 27-én.Fotó: Vlagyimir Pesznya/Szputnyik

Az Abizov ellen felhozott vádakért 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az orosz büntetőtörvénykönyv értelmében. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.