Sikkasztás vádjával letartóztatták a nyílt kormányzás ügyeiért felelős volt orosz minisztert

bűnügy
2019 március 27., 18:19
comments 19

Egy orosz bíróság elrendelte Mihail Abizov, a nyílt kormányzásért felelős volt miniszter előzetes letartóztatását. Az orosz hatóságok milliárdos sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják a korábbi tárca nélküli minisztert.

Abizovot kedden vették őrizetbe Moszkvában, miután visszatért külföldről. A szerdai bírósági döntés értelmében a volt miniszter május 25-ig marad előzetesben.

Abizovot azzal vádolják, hogy a cinkostársaival 2011 és 2014 között 4 milliárd rubelt (kb. 17,5 milliárd forintot) sikkasztott el két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte, és offshore számlákon helyezte el.

Az üzletember Abizov 2012 és 2018 között töltötte be a tárca nélküli miniszteri tisztséget, a távozásával meg is szűnt a neki létrehozott pozíció. Az utóbbi hónapokban Olaszországban volt, sajtóértesülések szerint azért tért vissza Moszkvába, hogy választ adjon a vele szemben felmerült kérdésekre.

A politikai szerepvállalása előtt a RU-COM üzleti csoportot vezette, aminek több iparágban van érdekeltsége. A két „meglopott” energetikai cég is az üzleti csoport része volt.

Abizov ártatlansága mellett kiállt Anatolij Csubajsz, a Rosnano nanotechnológiai cég vezetője, Alekszandr Volosin, az orosz elnöki hivatal egykori vezetője, Arkagyij Dvorkovics volt miniszterelnök-helyettes, Natalja Tyimakova, a VEB orosz állami befektetési bank elnöke és Csulpan Hamatova orosz színésznő.

Roman Trocenko, a Novaport repülőtér-fejlesztési cég társtulajdonosa 1 milliárd rubelt (kb. 4,3 milliárd forintot) ajánlott fel óvadékként a bíróságnak, hogy Abizov szabad lábon védekezhessen, de ezt a bíróság elutasította, mondván, a volt miniszter szabadlábon manipulálhatja a szemtanúkat, elrejthet vagy megsemmisíthet bizonyítékokat.

Mihail Abizov rács mögött 2019. március 27-én.
photo_camera Mihail Abizov rács mögött 2019. március 27-én. Fotó: Vlagyimir Pesznya/Szputnyik

Az Abizov ellen felhozott vádakért 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az orosz büntetőtörvénykönyv értelmében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.