44 jó étel Budapesten

gasztronómia
2019 március 29., 16:48

Mit érdemes most enni Budapesten? Szerintünk ezt a 44 ételt. Persze az igazi az lett volna, ha 444-et gyűjtünk össze, csak nem szeretnénk, hogy mozgásképtelenné váljanak az olvasóink.

Azt viszont szeretnénk, ha közülük minél többen feliratkoznának a Jó hírlevélre, ami  minden második csütörtökön érkezik, hasonlóan jó tippekkel. A havonta mindössze 210 forintba kerülő hírlevél tele van a legjobb budapesti programokkal, és mindig naprakészen mondja meg, hol érdemes enni, inni, kirándulni, sportolni, hova érdemes vinni a gyereket, mik a kihagyhatatlan kiállítások, színházi előadások, koncertek, bulik és filmvetítések Budapesten. 

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

1. Áfonyás-citromos mindenmentes sajttorta - Say Cheese Budapest

Vegán édességekkel messze nem áll még olyan jól Budapest, ahogyan a vegán ételekkel általában, ezért is fontos, hogy a magát Budapest első sajttorta-szaküzleteként hirdető Say Cheese Budapest kínál tejmentes sajttortákat is. Hogy mi itt ezek közül nem a feketeerdőt, a málnásat vagy az étcsokisat ajánljuk, annak az egyetlen oka, hogy az áfonyát jobban szeretjük.

2. Baltik vekni - Három Tarka Macska

A sok olaszos és franciás kenyér között elvesznek, pedig az egészen más karakterű északi kenyerek hasonlóan nagy élmény tudnak nyújtani. Sőt, tekintve hogy ezekbe mi minden fér, még nagyobbat. Ebbe a veknibe például akár búzaliszt, zúzott szójabab, árpaliszt, rozskorpa, árpamaláta liszt, pörkölt búza, rozs, kovász, malátázott búzaliszt, napraforgómag, szezámmag, és sárga lenmag is kerülhet.

3. Barbecue marhaszegy - Őrház Chill & BBQ

Valóban kívül esik Budapest határán, de ha van étel, amiért megéri egy kicsit utazni a fővárosból, az mindenképpen ez. A barbecue-szakma csúcsának tartott marhaszegy a több órás lassú sütésnek köszönhetően egyszerűen átlényegül valami mássá. Hús a négyzeten, mondhatnánk.

4. Biryani - Bangla Büfé

India és Pakisztán kedvenc rizses húsának van egy olyan szuperképessége, hogy szemben a legtöbb étellel, jól bírja a gyűrődést. Például ha fél órát kell hánykolódnia egy futár robogóján. Nem azt mondjuk, hogy nem éri meg akár a bárány- akár a marhahúsos változatért beugrani a Dob utcai büfébe, de ez a biryani még a monitor előtt kérődzve is élvezhető.

5. Bun Cha - Hanoi Xua

A sok phózó közt elvész az a néhány budapesti vietnami étterem, ahol meg lehet kóstolni például Hanoi kedvenc ételét, a rizstésztával, zöldfűszerekkel és speciális mártogatóval felszolgált grillezett sertéshúsfalatokat.

6. Canelé - Chez Dodo

A francia származású rumos-vaníliás canelé nehéz műfaj, egy jól elkészül darabnak egyszerre puha, szinte krémes a belseje, és ropogósra sült, karamellizálódott a külseje. Budapesten az elsősorban macaronokra specializált Chez Dodóban csinálják a legjobban.

7. Chuletón - El Asador de Pata Negra

A húsok világának egyik csúcsa a spanyol-baszk chuletón, a bordával együtt sütött, hatalmas hátszín. Abban nem vagyunk biztosak, hogy az Asador de Pata Negra az egyetlen hely Budapesten, ahol egyáltalán meg lehet kóstolni, de abban igen, hogy ez a közepén gyakorlatilag nyers húsdarab maradandó élmény.

8. Csípős marhabelsőségek - Spicy Fish

A kőbányai Kínai negyed legfőbb attrakciója az elsősorban szecsuáni ételeket kínáló Spicy Fish étterem. Ez az a hely, ahol érdemes a legvadabb dolgokkal kísérletezni, de a kellemesen csípős chili szószban tálalt hideg marhabelsőségeket (nyelv, szív és pacal) nem szabad kihagyni.

9. Daily dal - Goodkarma

Egy indiai ízeket továbbgondoló étterem a Lövőház utcában. Vannak húsos és vegán ételeik is, a daily dal például az utóbbi, egy lencse-, csicseriborsó- vagy felesborsó-főzelék-szerűség, amit lehet rizzsel, salátával, dosa tekercsben vagy roti kenyérben is kérni. Ami igazán feldobja, az a koriander-menta csatni és a kókuszjoghurt. Friss, könnyű, finom.

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

10. Édesburgonya-toast - Budapest Baristas

Nagyon jó kávét főző kávézó ma már nagyon sok van Budapesten, de jót enni kevésben lehet. Itt viszont a Buba Kedvence fantázianevű, az édesburgonya alapra avokádót, bacont és tükörtojást halmozó fogás az, amire az amerikai azt mondja, hogy bajnokok reggelije.

11. Grillcsirke - Kispiac

Az étlap, illetve az azt helyettesítő tábla különlegesebbnek tűnő fogásai hajlamosak elvonni róla a figyelmet, de ez a szerény grillcsirke büszke lehet magára. És egy sima kevert saláta elég is mellé.

12. Gulyásleves - Szirom Food Bar

Lehet, hogy a nagymama nem ilyet főzött, de a most éppen ebben a Margit körúti kis lyukban működő Huszár Krisztián vietnami gulyásánál az övé sem volt jobb. Meg másé sem. Kézzel gyúrt udontészta, mangalica húsgombóc, halszósz és savanyított tojás. Megéri érte sorba állni.

13. Gyros pitában - Kerkyra

Az étel, amivel a legtöbb szörnyűséget követik el Budapesten. Az Újlipótvárosból A Hunyadi tér mellől a Hajós utcába költözött Kerkyrában csirkéből készítik, és kerül bele hasábburgonya is. A tányéros verzió nagyobb adag, de hasonlóan jó.

14. Hamburger - Kandalló

Egészen biztosan nem fogunk belemenni a „melyik a legjobb budapesti hamburger?” zsákutcába. Még azt sem tudjuk, hogy a Kandalló étlapján melyik a legjobb. A BBQ? A Big Smokey? Fogalmunk sincs.

15. Hummus lahmeh - Leila's Authentic Lebanese Cuisine

Budapesten több helyen is lehet jó humuszt enni, de nálunk orrhosszal mégis a Leila’s meleg, bárányhúsos megoldása nyert, mert az a legkülönlegesebb.

16. Kacsamájas-körtés croissant - Freyja

Két tévedés a croissant-nal kapcsolatban: édes és reggelire kell enni, vagy legfeljebb tízóraira. Ez a kacsamájas-körtés verzió viszont sós, és ebédre is megteszi. Vagy legalábbis egy fél ebédre, és akkor utána lehet itt küldeni egy édeset is, mondjuk a pisztáciásat.

17. Kardamomos csiga - Artizán

Sokak szerint ez Budapest legjobb péksüteménye - és hát mit mondjunk, lehet, hogy tényleg. Skandináv ihletésű, vaníliáspudingos-kardamomomos tekercs erdei gyümölccsel.

18. Korianderes-bazsalikomos-tofucsíkos szendvics - Tökmag Vegan Street Food

A Tökmag egy nagyon kicsi, de nagyon barátságos vegán hely a Hollán Ernő utcában. Sokan a hamburgereik miatt járnak ide, de ez nem ok arra, hogy megfeledkezzünk a szendvicseikről, amik közül egyértelműen ez indítja legjobban a napot.

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

19. Madras bárány curry - Indigo

A budapest indiai éttermek színvonala és kínálata is eléggé hasonló, és szinte mindegyik észak-indiai konyhát visz. Ez viszont egy déli, trópusi klasszikus, ahogy azt az első falat a kókusztejes-csípős szószból elárulja. Köretnek lepényt érdemes rendelni.

20. Marcipánburgonya - Auguszt

A Fény utcai Auguszt talán egész Budapesten a legjobb cukrászda hagyományos magyar illetve monarchiás hangulatú édességekben. Vannak dolgok, amiket nem kell évente újragondolni, ilyen például ez a kiváló marcipánburgonya, de erős még a túrófánk, az ulmi kalács és a kilapított pálmalevél is.

21. Mille-feuille - Chouchou

A hagyományos francia és franciás hangulatú modern édességeket kínáló Chouchou egyik nagy dobása a narancsvirágvizes krémmel készül klasszikus mille-feuille, nyáron friss gyümölcsökkel, helyben készült karamellizált vajas tésztával. Érdemes kipróbálni a Dobos tortát és a passiógyümölcsös csoki tortát is.

22. Mogyorós-vörösáfonyás kovászolt kenyér - Panificio il Basilico

A kezdők szerint az a jó kenyér, amihez csak egy kis vaj kell. A profik viszont tudják, hogy az igazán jó kenyér három naposan, bármilyen kísérő nélkül is komoly élményt nyújt. Na, ez olyan.

23. Muhammara - Dobrumba

A Dobrumba Budapesten szokatlan módon a töretlen népszerűsége ellenére is tartja a magas színvonalat, és az étlapjukról több fogásnak is lehetne helye ezen a listán. Maradjunk most ennél a fokhagymás-diós-gránátalmás sültpaprika-krémnél.

24. Ökörpofa „Retro” - Bock Bisztró

Ha létezik klasszikus éttermi fogás Budapesten, Bíró Lajos több mint tíz éve töretlenül népszerű ökörpofa-pörköltje az. Szaftos, zselatinos mennyország maceszgombóccal és disznófül-raguval.

25. Pacal - Padrón

Egészen pontosan madridi pacal, azaz callos a la madrileña, spanyol sonkával, chorizóval és csicseriborsóval dúsítva. Ez elvileg egy megosztásra épülő tapasétterem, de ezt a kis kerámiatálnyi pacalt a legjobb egyedül, néhány darab kenyér társaságában belapátolni.

26. Pekingi kacsa - Wan Hao

Hol máshol egyen az ember Budapesten pekingi kacsát, mint a Jegenye utcai Kis-Pekingben? Saját kezűleg összeálítani a kacsabőrös-zöldséges palacsintácskákat szórakozásnak is kiváló, és akkor még hátra van a szintén emlékezetes kacsaleves.

27. Pho - Hai Nam Pho Bistro

Mára Budapest valódi pho-nagyhatalom lett, ahol már majdnem ugyanannyi vietnami, mint kínai gyorsétterem van. Mi mégis az egyik legrégebbi helyet ajánljuk, mert itt az alaplétől a házi készítésű tésztáig minden stimmel.

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

28. Pisztáciafagylalt - Mamo Gelato

A purtitánabb alkatok megelégedhetnek itt a simán csak az Etna oldalában található faluból, Brontéból származó pisztáciából készülő fagylalttal, de minek szerénykedni? A mandulás verzió még jobb, pláne ha a marcipánszerű felső rétegből is jut.

29. Pizza Cacio e Pepe - Igen

A Margit körúton új otthonra találó Igen ismét Budapest legjobb pizzeriája, étlapján klasszikusokkal és saját fejlesztésű pizzákkal. A híres római tésztaétel által inspirált, sajtos-borsos verzió az egyik csúcsművük.

30. Pogácsa - Daubner

Ha a budapesti középosztálynak lenne beavatási szertartása, akkor az valószínűleg úgy kezdődne, hogy “Álld végig hétvégén csúcsidőben a sort a Daubner cukrászdában!” Nem véletlen, hogy az üzletben évtizedek óta folyamatos a tömeg; jó minőségű dolgokat árulnak ésszerű árakon. Nem nagyon lehet mellényúlni, de különböző sajtos, tökmagos, juhtúrós, burgonyás pogácsák mind kiemelkedőek.

31. Rakott krumpli - Stand25

Vannak rakott krumplik, és van a rakott krumpli, aminek a receptjét az ünnepelt Szulló Szabina-Széll Tamás tökéletesítette. És pont az benne a jó, hogy a tökéletesítés itt nem újragondolás volt, hanem csak jó krumpli, jó kolbász, jó tojás és jó tejszín, jól összerakva. Ja és mellé az itt elmaradhatatlan céklasaláta.

32. Rántott disznófül - Buja Disznó(k)

A Hold utcai gasztropiac egyik első fecskéje máig tartja a kiemelkedő színvonalat. A rántott húsuk is bátran ajánlható, de ez a különlegesebb fogás. A panírjuk egyforma, de a fül zsíros-porcos állaga komoly pluszt ad a krumplisaláta és a tartármátás mellé.

33. Ropogós rizsbundás rákos-sertéses golyók - Biang Bisztró

Egészen pontosan a Vámház körúti Biang, ott kicsit kényelmesebb enni, mint az Oktogonnál. Ez, az ország délkeleti részéről származó fogás karakteres panírban fogja össze Kína két kedvenc, egymáshoz meglepően jól passzoló alapanyagát.

34. Sfogliatella - Dolcissima

Nápoly kedvenc péksüteményét persze, hogy egy dél-olasz cukrásznál kell megkóstolni. Ő ricottával, kandírozott gyümölccsel és fahéjjal tölti a kagylóformára hajtogatott levelestészta-batyukat.

35. Shitake gombás vaddisznókolbász - Töltő

A kreativitásával valamennyi budapesti streetfood-hely fölé emelkedő Töltő minden egyes továbbgondolt hotdogja kiváló, de a kedvencünk ez a kompozíció a házi bucitól a spirulina szivacsig, ami NEM egy takarítóeszköz.

36. Somlói galuska - Stand

A frissen Michelin-csillaggal is felkent étterem emblematikus édessége a magyar klasszikus teljes rekonstrukciója, ami az újragondolás ellenére is felismerhetően somlói, a rumos piskótától a csokoládén át a tejszínhabig. Egyetlen falat elég, hogy az embernek máshol már ne nagyon legyen kedve somlói galuskát rendelni.

Iratkozz fel a Jó hírlevélre!
Minden, amit érdemes csinálni Budapesten. Fizetned csak akkor kell, ha tetszik!

37. Sólet - Kádár

Őszinték leszünk: nem mindent ajánlunk a Klauzál téri helyen, ahol ötven éve megállt az idő. De a sóletet teljes mellszélességgel, akár kacsacombbal, akár libavagdalttal. Ja és almapaprikával. Mégiscsak egy magyar klasszikusról van szó.

38. Sutamina miso ramen - Komachi

A magyar állítólag leveses nép, a világon végigsöprő ramencunami mégis elkerülte Budapestet. De azért nem teljesen: a Kertész utcai japán étteremben ez az erős alaplére épített, lassan főzött tarjával felszolgált változat a másnaposságot, a hideget, és még számtalan szörnyűséget is le tud győzni.

39. Tengeri sügér tiradito - Nobu

Ceviche? Ugyan már, 2019 van… Viszont a perui konyha meglehetősen alulreprezentált Budapesten, úgyhogy aki a kockázott cevichével szemben inkább szasimiszerűen lapra vágott, nyers, citrusos halat enne, az kénytelen mélyen a pénztárcájába nyúlni, és nem azzal foglalkozni, hogy ki ül a szomszéd asztalnál.

40. Thai fagyi - N'Iceroll

Joggal lehet kételkedni minden olyan ennivaló minőségében, amit valamilyen látványos attrakció keretében készítenek el a vendég szeme láttára. E szabály alól az egyik kivétel biztosan az újlipótvárosi N'iceroll thai fagyizó, ahol a fémlapon fagyasztott tejszínes alapot egy spaklival tekerik fel a vendég előtt. Különösen a gyümölcsös variációk működnek ebben a formátumban.

41. Vegán babgulyás - Napfényes Étterem

A budapesti vegán konyha állócsillaga a Napfényes Étterem babgulyása, ami évek óta stabilan ugyanolyan, és ami fontosabb: ugyanolyan jó. A babgulyás igazi szezonjának persze vége, de az étterem friss, meleg pogácsájával fogyasztva még nyáron is remek ebéd magában is.

42. Vegán hamburger rozsos buciban, káposztapogácsával - Matrjoska Kroshka

2017-ben felbukkantak, 2018-ban pedig ellepték Budapestet a vegán hamburgerezők. Idén már tényleg nagyon magasan van a léc, de mi azt gondoljuk, hogy a legjobb vegán burgert jelenleg a Matrjoska Kroshkában lehet kapni, ahová amúgy a pelmenyiért is megéri betérni.

43. Velőscsont - Tereza

A Közép-Európában sem idegen fogás Közép-Amerikában is nagy kedvenc. A Terezában tuetano de res néven fut, és nemcsak azért jó, mert karamellizált ízéhez tökéletesen passzol a zöldcitromos újhagyma, hanem mert bemutatja, hogy mennyivel több a mexikói konyha, mint a nachos-tacos-burrito.

44. Zöld thai curry sertéshússal - Ngon Street Food

A Kőbányai piac sarkára az étlap minden egyes fogásáért érdemes kirándulni, és jó a sárga és a piros curry is, de a zöld verzió talán a legegzotikusabb ízesítésű fogás egész Budapesten. Csak bébipadlizsánból két méret van benne, és akkor még rá sem tértünk a tucatnyi fűszerre.