A brit parlament harmadszor is leszavazta May brexit-megállapodását

2019 március 29., péntek 14:54
219

A brit parlament alsóháza harmadik alkalommal is, ezúttal 344-286 arányban szavazta le Theresa May miniszterelnök Brüsszellel kötött megállapodását a brexit mikéntjéről.

Emiatt a ma éjfélkor nem fog életbe lépni az EU által felkínált hosszabbítás, amely május 22-ig tolta volna ki a kilépés körülményeinek tisztázásának lehetőségét. Ehelyett a brit kormánynak április 12-ig kell kitalálnia, hogy kívánja elhagyni az uniót vagy hogy mit kívánnak tenni. A Politico cikke szerint az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az ország hosszabb halasztást kell kérjen, és részt fognak venni az EP-választásokon is. Enélkül ugyanis az EU biztos semmiféle egyezségbe nem menne bele, a britek számára pedig egy megegyezés nélküli kizuhanás súlyos gazdasági károkkal járna.

Az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk a szavazás után jelezte, hogy április 10-ére összehívja az EU tagállamainak miniszterelnökeit tömörítő testületet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt