A brit parlament harmadszor is leszavazta May brexit-megállapodását

külföld
2019 március 29., 14:54
comments 218

A brit parlament alsóháza harmadik alkalommal is, ezúttal 344-286 arányban szavazta le Theresa May miniszterelnök Brüsszellel kötött megállapodását a brexit mikéntjéről.

Emiatt a ma éjfélkor nem fog életbe lépni az EU által felkínált hosszabbítás, amely május 22-ig tolta volna ki a kilépés körülményeinek tisztázásának lehetőségét. Ehelyett a brit kormánynak április 12-ig kell kitalálnia, hogy kívánja elhagyni az uniót vagy hogy mit kívánnak tenni. A Politico cikke szerint az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az ország hosszabb halasztást kell kérjen, és részt fognak venni az EP-választásokon is. Enélkül ugyanis az EU biztos semmiféle egyezségbe nem menne bele, a britek számára pedig egy megegyezés nélküli kizuhanás súlyos gazdasági károkkal járna.

Az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk a szavazás után jelezte, hogy április 10-ére összehívja az EU tagállamainak miniszterelnökeit tömörítő testületet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.