A brit parlament harmadszor is leszavazta May brexit-megállapodását

A brit parlament alsóháza harmadik alkalommal is, ezúttal 344-286 arányban szavazta le Theresa May miniszterelnök Brüsszellel kötött megállapodását a brexit mikéntjéről. 

Emiatt a ma éjfélkor nem fog életbe lépni az EU által felkínált hosszabbítás, amely május 22-ig tolta volna ki a kilépés körülményeinek tisztázásának lehetőségét. Ehelyett a brit kormánynak április 12-ig kell kitalálnia, hogy kívánja elhagyni az uniót vagy hogy mit kívánnak tenni. A Politico cikke szerint az egyik legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az ország hosszabb halasztást kell kérjen, és részt fognak venni az EP-választásokon is. Enélkül ugyanis az EU biztos semmiféle egyezségbe nem menne bele, a britek számára pedig egy megegyezés nélküli kizuhanás súlyos gazdasági károkkal járna.

Az Európai Tanács vezetője, Donald Tusk a szavazás után jelezte, hogy április 10-ére összehívja az EU tagállamainak miniszterelnökeit tömörítő testületet. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.