Megrekedtek a világűr fegyvermentesítését célzó tárgyalások

külföld
2019 március 29., 20:29
comments 62

Megállapodás nélkül értek véget pénteken a világűrbeli fegyverkezési verseny megakadályozása érdekében az ENSZ égisze alatt folytatott genfi tárgyalások, ami megfigyelők szerint a leszerelési erőfeszítések újabb kudarcát jelenti. 

Huszonöt ország - közöttük Kína, Oroszország és az Egyesült Államok - két hétig tárgyalt zárt ajtók mögött, hogy megvesse a világűr békéjét biztosító egyezmény alapjait.

A tanácskozás pénteken ért véget, és semmilyen időpontot nem jelöltek meg a tárgyalások esetleges folytatásához - közölte az úgynevezett kormányközi szakértői csoport tanácskozásának elnöke, Guilherme de Aguiar Patriota. A brazil diplomata sajnálatát fejezte ki, amiért a csoportban dolgozó diplomaták egy sor ajánlás közül egyikben sem voltak képesek konszenzusra jutni. Úgy vélte, hogy túl nagyravágyó volt a célkitűzés egy rendkívül kényes témában. 

A világűr leszerelésére irányuló erőfeszítések több mint tíz éve egy helyben topognak. Oroszország és Kína olyan szerződést szeretne, amely megakadályozza egyes fegyverzetek felvonultatását az űrben. Az Egyesült Államok elutasítja ezt a megközelítést, és azzal érvel, hogy hatalmas nehézségek akadályoznák a világűrbeli ellenőrzést, és inkább egyes agresszív viselkedésmódok betiltását szorgalmazza.

A tárgyalások kellős közepén, szerdán India új űrhatalomként tetszelegve rakétával megsemmisített egy műholdat, törmelékek százait zúdítva a világűrbe. Guilherme de Aguiar Patriota szerint Újdelhi lépése csak tovább erősítette a szerződés szükségességét, mert a nemzetközi jog jelenlegi állapotában 

„nem kifejezetten tilos egy tárgy űrbeli megsemmisítése”.

(AFP via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.