Munkába állt az első almaszedő robot Új-Zélandon

Márciusban helyezték szolgálatba Új-Zéland első almaszedő robotját, melyet az amerikai Abundant Robotics gyártott le az ország legnagyobb élelmiszergyártó cégének, a T&G Globalnak. 

A robot igénye onnan jött, hogy Új-Zélandon is egyre nehezebb munkaerőt találni a hasonló, szezonális-napszámos munkákra, ezért gyakran előfordult, hogy egy csomó almát végül le sem tudtak szüretelni az ültetvényeken. 

A sorok között lézerradar segítségével navigál a robot, és vizuális jelek alapján dönti el, melyik alma szedhető már, és melyik még nem. Majd pedig egy vákuumos kar segítségével leszívja az érett almákat a fákról. A tervek szerint mindezt a nap 24 órájában. 

A MIT Tech Review cikke arról is ír, hogy a mezőgazdaságban ugyan egyre jobban terjed az automatizáció, pont a zöldség- és gyümölcsszedés egy nehezen robotizálható folyamat, egyrészt mert el kell tudni dönteni, hogy mi szedhető már és mit kell még a helyén hagyni, másrészt pedig nagyon fontos szempont, hogy a gyümölcs vagy zöldség ne sérüljön a leszedése közben. 

A megrendelő T&G azt állítja, hogy a technológia érkezése nem jár emberi munkahelyek megszüntetésével, igaz, az összes automatizáción gondolkodó cég ezt szokta állítani. Az biztos, hogy egyelőre tényleg maradnak emberek a robotok mellett, mert az ő dolguk lesz ellenőrizni, hogy nem hagyott-e fenn a robot olyan almát, amit már lehetne szedni.