Űrmosógépet fejlesztenek az oroszok

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A világűrben alkalmazható mosógépet fejlesztenek a legnagyobb orosz űrcég, az RKK Energija szakemberei „a jövőbeni holdutazásokhoz és más bolygóközi űrhajóknak”.

Víz hiányában a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai nem tudják kimosni ruháikat, ezért ha űrruhájuk elpiszkolódik, újra váltanak. Egy szkafandert általában három-négy napig viselnek, és amikor lekerül róluk, szemétbe dobják. 

2017-ben az orosz űripar napilapjában az RKK Energija kutatói bemutatták diagramok kíséretében, hogy milyen űrmosógépet lehetne használni az űrállomáson. Cikkük szerint évente mintegy 660 kilogramm űrruhát kell eljuttatni az űrállomáson dolgozó három űrhajós számára. Egy két évet igénybe vevő Marsra tartó űrutazásra hat űrhajóssal számolva három tonnányi ruhára lenne szükség - írták a cikk szerzői. Ha lenne a fedélzeten higiéniai kezelésre, mosásra alkalmas berendezés, akkor jóval kevesebb higiéniai termékre és űrruhára lenne szükség - vélték. 

A kutatók nem víz használatát javasolják, amely igen költséges lenne és nagyobb tárolási kapacitást igényelne, hanem szén-dioxidot, amelyet emberi lélegzetből állítanának elő és nyomás alatt folyékonnyá változtatnák.

Tavaly egy moszkvai intézet közölte, hogy zuhanyt és szaunát fejleszt ki űrhajósok számára, valamint olyan lehetőséget, hogy kezet moshassanak és kimoshassák ruhájukat. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA hasonló problémákkal küzd, olyan kutatásokat támogat, amely keresi az űrruhák mosásának módját, vagy olyan mikrobamentes űrruhák lehetőségét, amelyeket jóval hosszabb ideig lehetne hordani.

Az űrmosógép kifejlesztésének bejelentése alig néhány nappal az után hangzott el, hogy a NASA a héten kénytelen volt elhalasztani az első olyan űrsétát, amelyet két női űrhajós hajtott volna végre, mivel egyetlen megfelelő méretű szkafander volt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.