Bolsonaro a katonai diktatúrának megágyazó puccsra emlékező ünnepséget szervez Brazíliában

Megtiltotta egy bíró a fegyveres erőknek Brazíliában, hogy megünnepeljék az 1964-es katonai puccs ötvenötödik évfordulóját. A katonai múlttal rendelkező, szélsőjobboldali Jair Bolsonaro brazil elnök napokkal ezelőtt rendelte el a megemlékezést.

Az ünnepséget megtiltó bíró szerint az esemény megsérti a jogszerűség elvét.

Bolsonaro hétfőn utasította a védelmi tárcát arra, hogy "illő ünnepségeket" rendezzen március 31-re a Joao Goulart elnök elleni katonai puccs évfordulójának alkalmából. A puccsot 21 év katonai diktatúra követte. A diktatúrában cenzúrázták a sajtót és megkínozták a disszidenseket, és mintegy 430 emberről tudni, hogy meggyilkolták vagy nyoma veszett.

Fotó: Mateus Bonomi/AGIF

Bolsonaro már a tavalyi elnökválasztási kampány során sem rejtette véka alá a katonai diktatúrával szemben érzett szimpátiáját. Szóvivője hétfőn azt mondta, hogy az 1964-es puccsot az elnök nem tartja államcsínynek, inkább egy olyan eseménynek, amikor a hadsereg és a civil társadalom összefogott annak érdekében, hogy az országot visszatereljék a helyes útra.

Három nappal később Bolsonaro a hétfői bejelentés miatti bírálatokat azzal hárította, hogy az évforduló "nem az ünneplésről szól", hanem sokkal inkább "az emlékezésről, a kritikáról, arról, hogy lássuk, mi volt a rossz és mi volt a jó", majd a levont következtetéseket "Brazília javára fordítsuk a jövőben". (MTI, New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.