Évek óta elnököt játszik tévés komédiában, és most ő a legesélyesebb elnökjelölt Ukrajnában

külföld
2019 március 30., 10:57
comments 64

- Miért akar Porosenko megint elnök lenni? 

- Hogy ne kelljen börtönbe mennie.

Többek között ezzel a viccel szórakoztatta a közelmúltban a tévénézőket Vologyimir Zelenszkij, aki az ukrán elnökválasztás első fordulója előtt meggyőzően vezeti a népszerűségi rangsort. Jó eséllyel ő lesz az egyik jelölt, aki bejut az április 21-i második fordulóba, ahol a mostani állás szerint Julia Tyimosenko vagy Petro Porosenko lehet az ellenfele. 

Régi motorosok között

Tyimosenko évtizedek óta az ukrán politika élvonalában van: a függetlenség elnyerése után kapta a "gázhercegnő" becenevet, mert politikai kapcsolatait az első nagy ukrajnai gázvállalat kiépítésére használta a 90-es években, aztán egyik főszereplője volt a 2004-es narancsos forradalomnak, miniszterelnök lett, aztán börtönbe csukták (az volt a vád ellene, hogy túl drágán vette a gázt Oroszországtól, és ezzel túl nagy lett a rezsi), kiszabadult, és most elnök szeretne lenni. Azt ígéri, hogy felemeli majd a szegény vidéki lakosság életszínvonalát. 

Julia Tyimosenko kampánysátra Kijevben
photo_camera Julia Tyimosenko kampánysátra Kijevben Fotó: Celestino Arce / NurPhoto / AFP

Petro Porosenko is veterán politikus, és szintén dúsgazdag üzletember, csak ő mezőgazdaságban és édesiparban utazik. Volt már külügyminiszter és gazdasági miniszter is, amikor 2014-ben, a kijevi Majdan téren lezajlott forradalom után az első elnökválasztást megnyerte. 

Porosenko háznyi reklámja Kijevben. A szlogen: "Jelölt sok van, de elnök csak egy"
photo_camera Porosenko háznyi reklámja Kijevben. A szlogen: "Jelölt sok van, de elnök csak egy" Fotó: Celestino Arce/NurPhoto/AFP

Bár Tyimosenko és Porosenko is elkötelezett nyugatbarát, oroszellenes politikát ígér, mindketten éppen úgy részei voltak a 2014-es fordulat előtti ukrán politikai elitnek, mint azok, akiket elsöpört a forradalom, ami után kitört a háború Oroszországgal. És ebben benne van az is, hogy a forradalom inkább elveket, és nem személyeket söpört el valójában.

Éppen ezért nem olyan meglepő, hogy a felmérések szerint Zelenszkij 20 százalék körüli eredményre számíthat vasárnap, és ezzel várhatóan megnyeri az első fordulót. Zelenszkij ugyanis eddig nem volt politikus. Viszont évek óta politikust játszik a tévében, egy szatirikus sorozatban. Az egyik epizód arról szólt, hogy álmában mindkét kezében egy-egy gépfegyverrel betört az ukrán parlamentbe, és halomra ölte a képviselőket.

A nép szolgája

Zelenszkij tévéműsorának "A nép szolgája" a címe. Egy vidéki történelemtanárt alakít benne, aki a véletlenek sajátos összjátékaként Ukrajna elnöke lesz, és megpróbálja az egyszerű emberek érdekében a józan paraszti ész logikája szerint irányítani az országot, miközben oligarchák és más korrupt elemek akadályozzák ebben. Zelenszkij azt ígéri, hogy ha elnök lesz, akkor ugyanebben a szellemben fog működni. Komédiáshoz méltóan indulási szándékát szilveszterkor jelentette be. 

Zelenszkij egy tévés felvétel előtt a jelenetére vár a kulisszák mögött.
photo_camera Zelenszkij egy tévés felvétel előtt a jelenetére vár a kulisszák mögött. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Ugyanakkor nem a semmiből jött a politikai ambíciója. Már tavaly márciusban megalakította "A Nép Szolgája" nevű pártját - aminek ugyanaz a neve, mint a tévéműsorának. Ősszel parlamenti választások is lesznek Ukrajnában, ahhoz, hogy tényleg hatékony elnök legyen, a pártjának ott is jó eredményt kellene elérnie. 

Zelenszkij a többi esélyes jelölthöz hasonlóan nyugatos politikát, NATO- és EU-csatlakozást ígér, de leginkább a korrupció felszámolását. Elvenné a mentelmi jogot a képviselőktől, és sokakat lecsukna a mostani politikai és gazdasági elitből. Választási szlogenje egy szójáték, ami magyarul valahogy így hangzik: "ha eljön a tavasz, mi (le)ültetünk"

A nép egyszerű producere

Zelenszkij évtizedek óta ismert komikus Ukrajnában, számos romantikus vígjátékban és sok tévéműsorban szerepelt már. Politikai ellenfelei szerint azonban nem egyszerűen a nép hangján megszólaló színész, hanem egy gyanús alak. Az biztos, hogy meglehetősen jómódú, a vagyonát több tízmillió dollárra teszik, ami az ukrán oligarchákhoz képest nem sok, de az ukrán átlaghoz képest mesés gazdagság. 

Zelenszkij egy orosz anyanyelvű, ukrajnai zsidó értelmiségi családba született, óvodás éveit Mongóliában töltötte, ahol az apja akkoriban bányaipari szakértőként dolgozott. Jogot végzett Ukrajnában, de sohasem lett jogász, mert hamar csatlakozott egy népszerű humorista társasághoz, akikkel az ezredfordulón Moszkvába költöztek, és az egész posztszovjet térségben komoly sikereket értek el. 

Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik.
photo_camera Zelenszkij interjút ad, abban a jelmezben, amiben elnököt játszik. Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Ukrajnába visszaköltözve saját műsorkészítő stúdiót alapított, ami már több mint egy évtizede sikeresen működik. Sokáig egyik vezető producere volt annak a tévécsatornának, ami a 2014-es majdani forradalomban elűzött elnök, Viktor Janukovics szócsövének számított. 

Mint a mostani kampányban kiderült, közben egy ciprusi cégen keresztül társtulajdonosa volt egy orosz filmstúdiónak is, ami az orosz kulturális minisztérium támogatását is élvezte néhány produkciója elkészítésekor. Zelenszkijt ezért szokták azzal vádolni, hogy túl közel van az oroszokhoz. Ugyanakkor a műsoraiban kifejezetten harcos oroszellenes szövegeket ad elő, hazafias dalokat is énekel, és támogatja a Donyeckben harcoló ukrán alakulatokat. Egyik fontos kampányígérete, hogy jelentősen megemeli a katonák zsoldját.

Kolomojszkij árnya

Az orosz kapcsolatnál is nagyobb árnyék Zelenszkij felett Igor Kolomojszkij, aki Ukrajna egyik legbefolyásosabb oligarchája. Kolomojszkij is minden volt már, ahogy ez a fiatal ukrán állam elitjének tagjaira jellemző. Volt már olajos cége, légitársaságai, bankja, futballklubja, kohója és jelenleg is van tévécsatornája. Az, amelyiken Zelenszkij műsora, A nép szolgája is fut. 

Kolomojszkij volt már Tyimosenko bőkezű kampánytámogatója, tartották oroszpártinak is, aztán 2014-ben hamar átállt a nyugatos oldalra. Alakított egy nacionalista pártot, aminek két képviselője jutott az ukrán parlamentbe, Dnyetropetrovszk kormányzójának nevezte ki a forradalom utáni kormány, és milíciákat szervezett az oroszok elleni harchoz, még vérdíjat is kitűzött az oroszbarát felkelők fejére. 

Igor Kolomijszkij
photo_camera Igor Kolomijszkij, még 2015-ben, itt éppen egy focicsapat tulajdonosaként szólal fel az ukrán labdarúgószövetség ülésén. Fotó: AFP PHOTO/ UNIAN/ VLADYSLAV MUSIENKO VLADYSLAV MUSIENKO / UNIAN / AFP

Aztán összeveszett Porosenkóval, leváltották a kormányzóságról, és államosították a bankját is. Zelenszkijhez hasonlóan szintén zsidó származású, az ukrán mellett izraeli állampolgársága is van, amit nyíltan vállal, annak ellenére, hogy a kettős állampolgárságot Ukrajna tiltja (igaz, nem is szankcionálja, így élhet legalább százezer kárpátaljai magyar is kettős állampolgárként). 

Kolomijszkijról számos egészen durva híresztelés terjed Ukrajnában: állítólag többször előfordult, hogy vascsövekkel és baseball ütőkkel felszerelt osztagaival oldott meg üzleti vitákat, emberei egyszer állítólag az állami olajvezetékeket fenntartó vállalat irodáját is elfoglalták. Az orosz sajtóban az is terjedt róla, hogy egyszer óriási összeggel lehúzta Roman Abramovicsot, a Chelsea tulajdonosát, Putyin szövetségesét, egy trükkösen megfogalmazott szerződésnek köszönhetően.

Kolomojszkij és Zelenszkij határozottan állítják, hogy kettejük között semmilyen politikai kapcsolat sincs, ugyanakkor Zelenszkij riválisai igyekeznek úgy beállítani a komédiás - producert, hogy valójában ő is csak egy oligarcha játékszere. 

Vidám, de sötét ló

Zelenszkij másik problémája, hogy senki sem tudja, hogy igazából mit akar, és hogyan irányítaná Ukrajnát, hiszen eddigi üzenetei leginkább arra koncentrálnak, hogy elég a rettenetes korrupcióból, ami egyébként tényleg rettenetes Ukrajnában. Nemrégiben EU-s országok nagyköveteivel találkozott, aki közül az egyikük azt mondta, hogy félelmetes volt, hogy mennyire felkészületlennek látszott politikai és törvényhozási ügyekben. 

Zelenszkij A nép szolgája forgatásán
photo_camera Zelenszkij A nép szolgája forgatásán Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

Közben úgy néz ki, hogy lehet, hogy hamarosan Ukrajna elnöke lesz, egy hatalmas, igen szegény és Oroszországgal háborúban álló ország első embere.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.