Liam Neeson elnézést kért, amiért arról beszélt, hogy 40 éve egy barátja megerőszakolása miatt feketéket akart ölni

Az ír színész pénteken tett közzé közleményt, saját szavaival azért a lobbanékony visszaemlékezésért, melyben még februárban felidézte, mi történt vele 40 éve. Akkor megerőszakolták egy barátját, mire Neeson elmondása szerint úgy reagált, hogy feketéket akart gyilkolni. 

Fotó: Jared Siskin/AFP

Közleményében elfogadhatatlannak nevezte az évtizedekkel ezelőtti gondolatait és cselekedeteit, és belátta, hogy miközben megpróbálta kifejezni érzéseit, nem vette észre, hogy ezzel sok embert megbántott. Írt arról is, hogy az elmúlt hetekben számos emberrel beszélt, akiket sértettek a szavai.

A színész még februárban, új bosszúfilmjének, a Cold Pursuit (Dermesztő hajsza) című alkotásnak a bemutatásakor beszélt arról, hogy közel 40 éve egy barátnője elmesélte, hogy megerőszakolta őt egy fekete férfi. Neeson elmondása szerint ekkor a közeli kocsmákhoz ment egy nagy darab bottal, remélve, hogy néhány fekete szemétláda kijön majd, és lesz majd valami összeakadás, és akkor megölhet valakit. 

Neeson már a szavai után kitört botrány után tagadta, hogy rasszista lenne, és arról beszélt, hogy nagyon bigott környezetben nőtt fel Észak-Írországban, a zűrzavaros években. 

A 66 éves színész most arról is írt, hogy a barátjával történt szörnyűség irracionális gondolatokhoz vezetett nála, és ezek nem azt az embert mutatják, aki ő valójában. Kitért arra is, hogy szavai nem az egykor érzett dühének az igazolásáráról szóltak most elsősorban, hanem arról, hogy milyen hatásai vannak ezeknek a szavaknak ma.  (Guardian)