Novák Katalin migránsozása még az olasz keresztény-konzervatívoknak is sok

POLITIKA
2019 március 30., 10:52
comments 178

Frissítés: cikkünk egy korábbi verziójában azt írtuk, beszédet tartott az államtitkár, valójában beszédét csak szombat délután tartja meg. A hibáért az érintett és olvasóink elnézését kérjük.

Pénteken startolt Veronában a három napos Családok Világkongresszusa (World Congress of Families - WCF), itt mond beszédet Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár is. Az esemény, melyen főleg olyan előadók és szervezetek vesznek részt, akik és amik előszeretettel repítenék vissza a világot a középkorba, a nőket meg a konyhába, már hónapokkal megrendezése előtt tiltakozásokat váltott ki. A magát családbarátnak és életvédőnek mondó, abortuszellenes és oroszbarát mozgalom 2017-ben Magyarországon rendezte meg kongresszusát, ami hivatalosan a Családok Budapesti Világtalálkozója nevű programsorozat része volt. Az eseményt támogatta a magyar kormány és maga Orbán Viktor is. A szabadság, élet- és boldogságellenes előadók beszédeiről és az ehhez boldogan asszisztáló Novák Katalinról akkor itt írtunk.

Katasztrofális a demográfiai helyzet Európában, de szerencsére vannak jó családpolitikai intézkedések Magyarországon és Lengyelországban 

- mondta Allan Carlson, a programot szervező mozgalom alapítója a kongresszus megnyitóján. 

„A migráció nagyon komoly fenyegetést jelent Európára nézve” - idézi Novákot az Open. „Olyan emberek érkeznek, akik fenyegetik a kultúránkat. Meg kell védenünk keresztény kultúránkat, európai értékeinket, és ebben Magyarország és Olaszország partnerek” - hangoztatta. Említik, hogy a kérdés elől, miszerint felsőbbrendűnek tartja-e Európát, inkább kitért, és azt ismételgette, Olaszországnak a magyar példát kellene követnie. 

Novákról még a római katolikus egyházhoz köthető Avvenire is inkább köhécselve írt, egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a nacionalista politika eszköze nem lenne szabad, hogy a család legyen. Arra meg pláne nem kéne felhasználni, hogy ezzel takarózva dobja le magáról a kormány a szolidaritás, az elfogadás és a tisztelet kötelességét - ezzel nyilván a migránsellenességre utaltak.

Beszédet mondott a kongresszuson pénteken egy másik magyar kötődésű résztvevő, Habsburg-Lotharingiai Eduárd. Hazánk vatikáni nagykövete hasznos tippeket osztott meg hallgatóságával arra vonatkozóan, hogy kell okosan, kedvesen használni a Twittert a keresztény-konzervatív módon. Ennek az okításnak fontos része volt, hogy hogyan kell kezelni a a más világnézetű tweetelőket. (Szeretettel és türelemmel.) Nyilván nem véletlenül került szóba, hogy mit csináljanak az abortuszellenes homofóbok azokkal, akik szerint nem áll a magzat érdeke az anyáé felett, és akik szerint nem akkora baj, ha a nők nem a családjuk cselédei, hanem mondjuk dolgoznak is. A kongresszus óriási tiltakozást váltott ki nemcsak Olaszországban, de Európa-szerte is. Országon belül is vitákat generált: míg az Öt Csillag Mozgalom határozott nemet mondott arra, hogy bármilyen közösséget vállaljanak a kongresszus résztvevőivel, a Ligából hárman is, köztük a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvini is részt vesz az eseményen. A WCF ellen melegjogi szervezetek, feminista csoportok és a szabadságjogaikhoz ragaszkodó aktivisták szerveztek megmozdulásokat, ezek kicsúcsosodása vasárnapra, a rendezvény utolsó napjára várható. Ekkor vonulnak ugyanis az utcára a kongresszus résztvevői és a mozgalom szimpatizánsai, vonulás a családokért címszóval. A Non una di meno nevű mozgalom Facebookon dokumentálja a tüntetéseket, egész Európából várják a tiltakozókat.

A felháborodás hatására a szervezők kifelé az olyan családbarát értékek fontosságát hangsúlyozták, melyekkel normális ember nemigen vitatkozik, azaz hogy a család jó dolog, a gyermekvállalás jó dolog, de maguk közt azért jóval nyíltabban hangoztattak melegellenes és az abortusz szigorítását kívánó szólamokat. A résztvevők részéről jóval korrektebb képet kaphatott a sajtó arról, milyen elvek vezérlik a kongresszus szimpatizánsait, akik az újságírók kérdéseire készséggel válaszoltak. Finomkodás helyett a megkérdezettek nyíltan vállalták, hogy a homoszexualitást betegségnek és bűnnek tartják, és hogy szerintük semmiképp sem szabad hagyni, hogy azonos nemű párok összeházasodjanak, azt meg pláne nem, hogy gyereket fogadjanak örökbe. Többségük úgy gondolja, a melegek "kigyógyíthatóak", csak elhatározásra és sok imára van hozzá szükség. 

A rendezvényre pénteken az akkreditált újságírókat sem engedték be, helyette egy rögtönzött sajtószobát állítottak fel az udvaron, és ha valamelyiküknek a vécén támadt dolga, őrök kísérték őket az épületben. A kongresszus hangulatát ezzel jól megalapozták, de aki számára nem volt eléggé világos, pontosan hova is érkezett, megtudta már az első percekben, ugyanis meglehetősen formabontó repiajándékkal lepték meg a szervezők a vendégeket: egy 11 hetes magzat műanyag verziójával.

Egy kis figyelmesség a szervezőktől. "Az abortusz egy dobogó szívet állít meg" - olvasható a repimagzat csomagálásán.
photo_camera Egy kis figyelmesség a szervezőktől. "Az abortusz egy dobogó szívet állít meg" - olvasható a repimagzat csomagálásán. Fotó: STRINGER/AFP

A kongresszuson részt vesz szombat délután Matteo Salvini, az ország belügyminisztere és miniszterelnök-helyettese, Lorenzo Fontana családügyi miniszter, aki korábban Verona polgármestere volt, és Marco Bussetti oktatási miniszter. Salvini korábban már kijelentette, hogy a kormány nem tervezi, hogy szigorítják az 1978 óta érvényben lévő abortusztörvényt, más terveik vannak a demográfiai problémák megoldására. Valószínűleg ezekről beszél majd a kongresszuson, ahol csak fél órát tervez eltölteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.