10 évet kaphat az amerikai turista, aki megpróbált ellopni pár darabot az auschwitzi táborba vezető sínekből

Fotó: Armin Weigel / dpa / AFP

Egy 37 éves amerikai turistát letartóztattak, mert állítólag megpróbált ellopni fémlemezeket az auschwitzi haláltáborba vezető sínpárak közül.  

A lengyel hatóságok nyomozást indítottak, és ha bűnösnek találjáj, a férfi akár tíz év börtönbüntetést is kaphat. Őrizetbe vették, de később elengedték, mert szabadon védekezhet. Oświęcim település (itt található az Auschwitz-Birkenau múzeum és emlékhely) rendőrségi szóvivője szerint a gyanúsított beismerte tettét. 

Pawel Sawicki, az Auschwitz-Birkenau múzeum igazgatója szerint a biztonsági stáb észlelte, hogy valaki fémlemezekt próbál felszedni a sínekről, és riasztották a rendőrséget.

Auschwitzban nem ritka, hogy rongálás vagy lopás történik. 10 éve az „Arbeit Macht Frei” feliratot mutató táblát lopták el a koncentrációs tábor kapuja felől. A táblát később darabokra vágva találták meg, egy svéd neonácit pedig két év börtönre büntettek az akció kiterveléséért. 

2015 brit iskolásokat csíptek fülön, amint apró emléktárgyakat, gombokat és egy borotvát próbáltak kicsempészni a tábor és az emlékhely területéről. Pénzbüntetést kaptak. (Independent)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.