Szétbarmoltak egy roma és meleg emberekről szóló filmvetítést a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági aktivistái Szegeden

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megzavartak és félbeszakítottak egy nyilvános, a roma LMBTQ embereket, és roma nőket érintő társadalmi tapasztalatokról szóló rendezvényt a Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezetének aktivistái, a Mi Hazánk Ifjai Szegeden. Ők:

A Zöld Terasz nevű helyre szervezett, „Ne a bőrszínt nézd, hanem az embert” mottó alatt meghirdetett beszélgetésen egy roma LMBTQ ember megélt valóságát bemutató dokumentumfilm vetítése, és azt követően beszélgetés volt a program. A Facebook-esemény és az esetről készült felvétel alapján talán 15-20 ember vett részt az eseményen. 

A film vetítése közben 4-5 férfi jelent meg, kihúzták a kábeleket, és egy molinót akartak volna kiteríteni, de azt az egyik meghívott civil aktivista széttépte. Ezután az egyik hazafi a Mi Hazánk Ifjai nevében felszólította a rendezvény szervezőit, hogy fejezzék be a homoszexualitás propagálását, mert az nem normális, és fejezzék be a rendezvényt is, mert az pártrendezvény. (A vetítővászon mellett egy Párbeszéd molinó volt felállítva.)

Tóth Sándor szervező azt mondta a szeged.hu-nak, hogy mint azt meghirdették, roma és melegjogokról terveztek békésen beszélgetni a vetítés után. Ő úgy emlékezett, a  rendzavarók „Karhajlítással előre!” felkiáltással láttak neki az akciónak, és valami hasonló („Mi Hazánk Ifjai, karhajlítás nevében utánam”) hallható azon a videón is, amit a harcias, radikális párt osztott meg Facebook-oldalán azzal a drámai címmel, hogy 

„Bezárták a Mi Hazánk Ifjait a roma LMBTQ-sok” 

„A szervezők foglyul ejtették tagjainkat, amikor az egyik el akarta venni a felvételt készítőtől a telefonját” - írták a Facebookon. Sajnos a drámai túszakcióról az ifjúsági szervezet ezen túl nem osztott meg részleteket. 

A Mi Hazánk Ifjairól idáig keveset lehetett hallani. Ők a Toroczkai László és Duró Dóra vezette Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági egysége. 

A Mi Hazánk Mozgalom 2018-ban jött létre, és arról ismertek, hogy látványosan támadják a „megpuhult Jobbikot”, egyébként pedig - ellenzéki pártként - szinte minden ideológiai és kulturális ügyben buzgón támogatják a kormányt. (szeged.hu)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.