A Fidesz egy alapítványra bízta a Corvinus fenntartói jogait

2019 április 1., hétfő 16:10
55

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz kerülnek július 1-től a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványról, illetve az alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatot 133 igen, 54 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A Maecenas Universitatis Corvini közérdekű vagyonkezelő alapítványként jön létre, létrehozásakor az állam képviseletében a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter jár el. Az alapítvány feladata oktatási intézmény, kiemelten a Budapesti Corvinus Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása. Ezek érdekében gazdasági tevékenysége során az alapító által rendelt és az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.

Az alapítvány a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási programot működtet, rászorultsági alapú támogatást biztosít, tehetséggondozó programok működését támogatja.

A törvény tételesen felsorolja az alapítvány részére átadandó fővárosi, székesfehérvári, lakitelki ingatlanokat. Kivétel a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri központi épülete: örök időre szóló elidegenítési és terhelési tilalmat írnak elő, hogy az ingatlant a jelenlegi funkciójának megfelelően hasznosítsák a jövőben is.

Fotó: Lars Halbauer/dpa/AFP

Az ingyenes vagyonátadásra vonatkozó megállapodást az egyetemmel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg.

A kormány emellett az alapítvány rendelkezésére bocsájtja a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagját, ennek a hozamából támogatja a jövőben az alapítvány az egyetemet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt