Májusban szabadulhat a vietnami nő, akit Kim Dzsongun féltestvérének meggyilkolásával vádoltak meg

külföld
2019 április 01., 06:16
comments 18

Várhatóan májusban szabadul az észak-koreai vezető féltestvére halálának ügyében megvádolt vietnami nő, miután a malajziai ügyészek visszavonták a gyilkosság vádját Doan Thi Huonggal szemben, ő elismerte, hogy szándékos testi sértést követett el egy veszélyes eszközzel - közölte ügyvédje hírügynökségekkel.

photo_camera Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Az illetékes bíró három évi börtönbüntetésre ítélte a 30 éves vádlottat a hétfői tárgyaláson, de a nő jó magaviselete miatt ennek egyharmadát elengedte. Beszámítva az eddig börtönben eltöltött időt, a két év májusban lejár.

Március közepén még elutasította a malajziai ügyészség az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam ellen két éve Kuala Lumpurban elkövetett mérgezéses merénylet ügyében őrizetben tartott vietnami vádlott szabadon bocsátási kérelmét. Az ügyészség előtte visszavonta a gyilkosság vádját a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah esetében.

A két nő azt állította, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt, nem állt szándékukban megölni Kim Dzsong Namot. Ők maradtak a gyilkosság egyedüli gyanúsítottjai, miután az ügy négy észak-koreai gyanúsítottja nem sokkal Kim Dzsong Nam megölése után elhagyta Malajziát.

Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást. Az ügy miatt mélypontra süllyedtek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.