Sorozatban negyedik hónapja dőlnek meg a melegrekordok Ausztráliában

Ausztráliában márciusban már sorozatban a negyedik hónapja dőltek meg a melegrekordok - közölték hétfőn a hatóságok.

Az ausztrál meteorológiai hivatal adatai szerint márciusban szinte az egész országban mindenhol magasabb hőmérsékleteket mértek a szokásos átlagoknál. A teljes hónapra számítva 2,13 Celsius-fokkal volt melegebb a szokásos márciusi átlagnál.

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Január hónap - az ausztrál nyár csúcsidőszaka - soha nem volt még olyan forró, mint az idei évben: a havi átlaghőmérséklet most először a 30 Celsius-fokot is meghaladta a kontinensnyi országban.

Meteorológusok a melegrekordok megdőlését részben a klímaváltozással is összefüggésbe hozzák. A május közepén tartandó parlamenti választások előtt az éghajlatváltozás kiemelt téma Ausztráliában. Scott Morrison, a jelenlegi konzervatív koalíció élén álló miniszterelnök vonakodik attól, hogy támogassa az üvegházhatásúgáz-kibocsátás drasztikus csökkentését, mert attól tart, hogy az árthat a gazdasági növekedésnek. 

Ezzel szemben a felmérések szerint a konzervatívoknál népszerűbb balközép ellenzék éppen hétfőn tette közzé elképzeléseit arról, hogyan lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, elsősorban a megújuló energiaforrások és az elektromos autók előtérbe helyezésével. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.