A Fidesz néppártiságát felülvizsgáló Pöttering fontosabbnak tartja az értékeket az érdekeknél

POLITIKA
2019 április 02., 20:52
comments 172

A Fidesz vizsgálatára kijelölt néppárti tanács egyik tagja, Hans-Gert Pöttering kedden arról beszélt, hogy első helyre mindig az értékeknek kell kerülniük, az érdekek csak azokat követhetik. Ha a sorrend megcserélődik, az az értékek elvesztéséhez vezet, végül pedig a politikai és morális megsemmisüléshez.

Hans-Gert Pöttering
photo_camera Hans-Gert Pöttering Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A CDU-s német politikus, és korábban az Európai Parlament elnöke volt azon  a brüsszeli rendezvényen szólalt fel, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy tíz éve adták át az EP Antall József miniszterelnökről elnevezett épületszárnyát.

Pöttering hangsúlyozta, hogy Antall József politikai örökségének megőrzése mindannyiunk kötelessége, ezek közé tartozik, hogy meg kell védeni az értékeinket. Szerinte Antall József tudta, hogy mik az igazi értékek. Ezek közé sorolta az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, a békét, a szolidaritást és szubszidiaritást mint a közösség alapjait.

Figyelemre méltónak nevezte, hogy Antall József támogatója volt annak, hogy Magyarország a NATO és az Európai Közösség tagjává váljon. Tisztában volt annak jelentőségével, hogy a közösséghez tartozás egy értékközösséghez való tartozást jelent. Szerinte ez Magyarország számára a visszatérést jelentette oda, ahová tartozik.

Pöttering kiemelte, hogy a kelet-európai országok kifejezés a Nyugat gyakori hibás kijelentése, ugyanis az Európa keleti feléhez tartozónak mondott tagállamok közül számosan az Európai Unió közepében helyezkednek el. Az Antall József által képviselt politika a közép politikája volt, az értékek védelme és a gazdasági szempontok helyes arányt találtak benne.

Amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, Pöttering mellett Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt és  Herman Van Rompuyt, az  Európai Tanácskorábbi elnökét jelölték ki, hogy jelentést írjanak a Fidesz viselkedéséről, megvizsgálják többek között a magyar jogállamiság helyzetét, és ennek megfelelően javaslatot tegyenek a Néppárt vezetésének, hogy mi legyen a Fidesszel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.