A Fidesz néppártiságát felülvizsgáló Pöttering fontosabbnak tartja az értékeket az érdekeknél

2019 április 2., kedd 20:52
172

A Fidesz vizsgálatára kijelölt néppárti tanács egyik tagja, Hans-Gert Pöttering kedden arról beszélt, hogy első helyre mindig az értékeknek kell kerülniük, az érdekek csak azokat követhetik. Ha a sorrend megcserélődik, az az értékek elvesztéséhez vezet, végül pedig a politikai és morális megsemmisüléshez.

Hans-Gert Pöttering Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A CDU-s német politikus, és korábban az Európai Parlament elnöke volt azon  a brüsszeli rendezvényen szólalt fel, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy tíz éve adták át az EP Antall József miniszterelnökről elnevezett épületszárnyát.

Pöttering hangsúlyozta, hogy Antall József politikai örökségének megőrzése mindannyiunk kötelessége, ezek közé tartozik, hogy meg kell védeni az értékeinket. Szerinte Antall József tudta, hogy mik az igazi értékek. Ezek közé sorolta az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, a békét, a szolidaritást és szubszidiaritást mint a közösség alapjait.

Figyelemre méltónak nevezte, hogy Antall József támogatója volt annak, hogy Magyarország a NATO és az Európai Közösség tagjává váljon. Tisztában volt annak jelentőségével, hogy a közösséghez tartozás egy értékközösséghez való tartozást jelent. Szerinte ez Magyarország számára a visszatérést jelentette oda, ahová tartozik.

Pöttering kiemelte, hogy a kelet-európai országok kifejezés a Nyugat gyakori hibás kijelentése, ugyanis az Európa keleti feléhez tartozónak mondott tagállamok közül számosan az Európai Unió közepében helyezkednek el. Az Antall József által képviselt politika a közép politikája volt, az értékek védelme és a gazdasági szempontok helyes arányt találtak benne.

Amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, Pöttering mellett Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt és  Herman Van Rompuyt, az  Európai Tanácskorábbi elnökét jelölték ki, hogy jelentést írjanak a Fidesz viselkedéséről, megvizsgálják többek között a magyar jogállamiság helyzetét, és ennek megfelelően javaslatot tegyenek a Néppárt vezetésének, hogy mi legyen a Fidesszel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt