A hetek óta tartó tiltakozások hatására lemondott Algéria 20 éve hatalmon lévő elnöke

külföld
2019 április 02., 19:32
comments 133

20 év után lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök, közölte kedd este az APS algériai állami hírügynökség. Röviddel a bejelentés előtt Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter azonnali lemondásra szólította Buteflikát, miután a minisztériumban tárgyalt a hadsereg vezetőivel a belpolitikai válság rendezéséről.

photo_camera Abdel-Azíz Buteflika Fotó: Sidali Djarboub/AP

Buteflikának hat éve agyvérzése volt, azóta ritkán lehetett látni nyilvános eseményeken.

Algériában hetek óta követelik tüntetők a közel húsz éve hatalmon lévő elnök távozását. Buteflika korábban azt ajánlotta, hogy még kitöltené az április 28-ig tartó ciklusát, de a tiltakozók ezt visszautasították. Azt akarták, hogy a politikai rendszert is alakítsák át, amiben jelenleg a hadsereg is nagy szerepet kap.

Az észak-afrikai országot 1999 óta vezető államfő február 10-én bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson. A tiltakozások hatására az elnök március elején visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, valamint egyfajta kompromisszumos megoldást kínált az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátanának egy új alkotmányt, aminek az elfogadásáig Buteflika hivatalban maradna. Ez viszont olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók immár egyhangúlag az elnök távozását követelik.

A hétvégén Nureddin Bedui miniszterelnök vezetésével – aki a márciusban lemondott Ahmed Ujahja helyébe lépett – megalakult az ország ügyvivő kormánya. A kormányban az előző kormány hat tagja is helyet kapott, többek közt Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök is, aki a múlt héten Buteflika alkotmányos úton történő felmentését szorgalmazta.

Hétfőn Algír belvárosában százak tüntettek az újonnan kinevezett ügyvivő kormány lemondását követelve. Egyelőre nem tudni, hogyan fog megvalósulni a hivatalos közleményben bejelentett átmeneti időszak. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.