Arra kérik Szantorini turistáit, hogy ne a szamarakkal vitessék fel magukat a meredek lépcsőkön

turizmus
2019 április 02., 13:31

Kampány indul, melyben azt kérik a görög szigetcsoportra látogató turistákat, fontolják meg, hogy valóban egy szamár vagy egy öszvér hátán szeretnék-e megtenni a Szantorini szikláira vezető, 600 lépcsős, meredek utat - írja a Guardian.

Ahogy a világ számos pontján, itt is felütötte a fejét a túlturizmus, és megjelentek a Velencéből és Dubrovnikból már nagyjából kiutált óceánjárók és utasaik. Ezzel jelentősen megnövekedett a látogatók száma, ami egyrészt jó, másrészt - ha a szamarak szemszögéből nézi az ember - nem annyira jó. A szamaraknál a túlterhelés következtében egyre gyakrabban jelentkeznek gerincbántalmak, nyeregsebek és kimerültség. Szantorini egyik kis faluja, Fira polgármestere, Nikos Zorzos azt mondta, a kampány hamarosan elkezdődik. „A hajótársaságok képviselői a héten az irodámban jártak, és ígéretet tettek arra, hogy felhívják az utasok figyelmét  [a problémára], mi pedig a magunk részéről szórólapokkal terjesztjük az információt. Az öszvéreink és a szamaraink a hagyományaink részét képezik. Az állatok gazdái, különösen a fiatalabbak megértették, hogy vigyázni kell rájuk.”

Az állatokat emberemlékezet óta használják arra, hogy az embereket a vulkanikus sziget kikötőjéből a tengerszint felett 400 méterre fekvő nagyobb településre. Tavaly több mint 108 ezer ember írt alá egy petíciót, melyben a szamarak szükségtelen kínzásáról és kegyetlen szállításukról írnak, és arról, hogy mindez csak azért történik az állatokkal, hogy az emberek „az igazi görög élményt” kapják. A szamarak számát 4000-re becsülik, többségüket Franciaországból importálták. 

A főleg a közösségi oldalakon kialakult felháborodás hatására a görög kormány lépéseket tett, és megtiltották, hogy 100 kg-nál nagyobb súlyt vitessenek az állatokkal. Bár magukat a nyaralókat nem említik, valószínűleg az volt a cél, hogy a túlsúlyos nyaralók ne tudják igénybe venni a szamarak szolgáltatásait.

Szantorini, Fira
photo_camera Szantorini, Fira Fotó: leemage

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.