Ellenzéki képviselőnők követelik Pócs János lemondását

politika
2019 április 02., 09:16
comments 117

„A határokat meg kell húzni. Pócs antiszemita és rasszista. A döglött disznóra pörkölt 'soros' felirat, majd egy roma alkalmazott kazánba zárása, a meggyújtásával való fenyegetőzés egyáltalán nem 'vicces'. Pócs a minap arra hivatkozva nem reagált a sajtó kérdésére, hogy ő 'böjtöl' — teljesen elfogadhatatlan, a katolikus vallásnak ehhez semmi köze. Az, ahogyan egy országgyűlési képviselő él és viselkedik, példát mutat sokaknak. Ez az ember ne mutasson példát senkinek. Adja vissza a mandátumát - és ha Orbán ezt megtűri, egy rasszista és antiszemita embert bújtat” - írja Szél Bernadett hivatalos Facebook-oldalán. Az LMP volt társelnöke ellenzéki képviselőnőkkel együtt adta Kövér Lászlónak a petíciót, melyben a botrányba keveredett jászsági képviselő lemondását követelik. 

A jobbikos Varga-Damm Andrea azt mondta: a mai magyar demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy társadalmi csoportot így megbélyegezzenek és megszégyenítsenek. Szerinte, ha Pócs János jobbikos lenne, akkor a legfőbb ügyész már elrendelte volna a nyomozást. Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy a képviselő tette olyan gyalázatos, ami után nemhogy a parlamentben, de a közéletben sincs helye. A politikus arra szólította fel a Fideszt, hogy álljon ki, nyilvános ítélje el a cselekedetet és mondassa le a képviselőt.
A DK-s Vadai Ágnes azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt hetekben sokat beszélt az Európai Néppárt „hasznos idiótáiról", de keveset beszélt a Fidesz „haszontalan idiótáiról”. A vészkorszakban megölt romák számát meg sem lehet becsülni, azt harminc- és hetvenezer közé teszik - hívta fel a figyelmet. A Fidesz azonban az utóbbi években megpróbálja relativizálni a vészkorszakot - fogalmazott.

A miniszterelnök úgy mutatja be magát, mint aki fellép a szélsőséges megnyilvánulások ellen, de saját párttársa esetében nem teszi meg a szükséges lépéseket - közölte Vadai Ágnes. Hozzátette: ezért is fordulnak Kövér Lászlóhoz. Az MSZP-s Gurmai Zita leszögezte: aki a holokauszt után is emberek elégetésével viccelődik, annak nem egyszerűen rossz a humora, hanem „egyszerűen náci”. 

Egy normális országban egy képviselő a videó megjelenésének másnapján lemond, és ha nem így cselekszik, akkor saját pártja vagy frakciója zárja ki - hangsúlyozta.
Pócs János próbálja menteni a menthetetlent és próbál hazugságok mögé bújni. Meg akarja úszni a botrányt, mert erkölcsei gyengék, tartása pedig nincs - fogalmazott.
Bősz Anett (független) azt mondta, hogy a jelenlegi magyar kormány antiszemitizmusa és rasszizmusa sok esetben „egyáltalán nem annyira burkolt, mint amennyire látszik”. Pócs János nagy szolgálatot tesz a Fidesznek, amikor nyilvánvalóvá teszi az antiszemitizmust és azt a rasszizmust, amit a „magyar kormány fedő alatt tart” - közölte.
A független Szél Bernadett kijelentette, hogy Pócs János nyíltan antiszemita és nyíltan rasszista. Orbán Viktor pedig személyes felelősséggel tartozik azért, hogy antiszemita és rasszista embereket tűr meg a saját frakciójában. Az LMP-s Hohn Krisztina szerint Pócs János magatartása méltatlan egy képviselőhöz. Hozzátette, hogy mélységesen felháborítják a történtek és mindazoktól elnézést kér Pócs János helyett, akiket az eset szintén felháborított. 

A képviselőnők Pócs Jánost is szerették volna megszólaltatni, de a képviselő szabályosan elmenekült előlük.

link Forrás

Pócs Jánosról márciusban írtuk meg, hogy még 2008-ban a kazánba zárta egy roma alkalmazottját, és azzal fenyegette, elégeti. Az esetről videó is készült. A történteket Pócs nem tagadta, azt mondta, maga a roma férfi kérte, hogy készüljön el a videó. Később azt nyilatkozta, bárcsak most is megtehetné ugyanezt, de sajnos nem lehet, mert a videón szereplő férfi azóta meghalt. Múlt héten az Országos Roma Önkormányzat levélben kérte Orbán Viktort, hogy mondassa le a képviselőt, egy jobbikos képviselő pedig feljelentette Pócs Jánost. A Fidesz hivatalosan csak annyit reagált, hogy a videó nem volt szerencsés, Farkas Flórián pedig kiállt a képviselő mellett. Pócs nem akar lemondani, szerinte az Országos Roma Önkormányzat csak politikai okokból szólította fel erre, egyébként meg böjtben nem nyilatkozik.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.