Megszavazták az új fegyvertörvényt Új-Zélandon

119 képviselő igennel, 1 nemmel szavazott arra a törvényjavaslatra, mely jelentősen szigorítaná a fegyvertartást és -viselést az országban. A javaslatot azután nyújtották be, hogy egy fajgyűlölő terrorista március 15-én 50 embert gyilkolt meg két mecsetben Christchurchben. 

A törvénytervezetben betiltják az olyan félautomata fegyvereket, mint amilyeneket a támadás során használt az elkövető. A jogalkotók reményei szerint a jövő hét végéig hatályba is lehet léptetni az új törvényt. 

A keddi szavazás az első lépés volt a szükséges háromból, hogy a kezdeményezés törvényerőre emelkedjen. Stuart Nash rendőrügyi miniszter szerint túl sok embernek van lőfegyvere, pedig Új-Zélandon a fegyver birtoklása nem alapjog, hanem kiváltság.
A tervezet ellen szavazó konzervatív képviselő, David Seymour azt mondta, azt kifogásolja, hogy az indítványt rohamtempóban terjesztették be.

(AFP/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.