A határkerítés után újabb pofont kapott a kihalás szélén lévő földikutya: valaki szeméthegyet hordott az élőhelye mellé

ÁLLAT
2019 április 03., 15:29
comments 80

A földikutyát Magyarország egyik legritkább emlőseként tartják számon, a délvidéki földikutya teljes egyedszáma kb. 500 példány, a legnagyobb populációja (kb. 300 példány) a bajai rezervátum területén él.

A helyzetükön nem javított a déli országhatárra felhúzott kerítés sem. Már 2015-ben több szakértő is jelezte a kormánynak, és még a Védegylet is arra figyelmeztetett, hogy „a szerb-magyar határra építendő kerítés miatt veszélybe kerülhet a veszélyeztetett földikutya otthona is”.

photo_camera Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Végül Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2017-ben rendelkezett úgy, hogy földikutya-rezervátumot kell létesíteni Bajánál. A kijelölt 114 hektáros területen létrejövő természetvédelmi terület célja, hogy megőrizzék a földikutya élőhelyét.

Ez az a természetvédelmi területnek minősített rezervátum, amely mellé valaki márciusban komplett szeméthegyet hordott.

Az Átlátszó számolt be róla először, hogy a Délvidéki Földikutya nevű civil csoport közösségi oldalán képek jelentek meg a szeméthegyről.

“Aszfalthegyek, sitthalmok tornyosulnak, üvegek, szigetelőanyagok, autógumik... csupa veszélyes hulladék, melyet így tárolni nem lehet akkor sem, ha az bárhol máshol történne” - írták a bejegyzésben.

link Forrás

Ez azért baj, mert a földikutyák nagyon érzékenyek a rezgésekre, így a hulladék lerakása veszélyezteti őket.

Kiderült az is, hogy a terület, ahová a szemetet lepakolták, a bajai önkormányzat kezelésében van. Az önkormányzat az Átlátszónak azt írta, hogy Baja város önkormányzata nem adott ki engedélyt a hulladék lerakására, “saját eszközeikkel” pedig nem sikerült információkat szerezniük a hulladék eredetéről, és arról, hogy kik a felelősek a lerakásért. Ezért értesítették az illetékes szakhatóságot, valamint feljelentést tettek a Bajai Járási Ügyészségnél.

Az önkormányzat az eredeti állapotot az eljárások során megállapított felelősökkel, az ő költségükre kívánja visszaállíttatni - írták. Ha meg nem sikerül megtalálni az ügy felelőseit, az önkormányzat a saját költségén fogja a hulladékot elszállíttatni.

2018-ban egyébként a földikutyát választották az év emlősének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.