Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az igazságügyi reformokkal létrehozott fegyelmi kamarák miatt, amik az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést.

A Bizottság hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.

„Alkotmány” feliratú táblát mutat egy krakkói tüntető, aki az igazságügyi reform ellen vonult utcára 2018. szeptember 22-én.Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A lengyel hatóságoknak 2 hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Ha nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amik nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként ún. indokolással ellátott véleményt küld Varsónak, majd – ha szükséges – az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.