Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az igazságügyi reformokkal létrehozott fegyelmi kamarák miatt, amik az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést.

A Bizottság hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.

„Alkotmány” feliratú táblát mutat egy krakkói tüntető, aki az igazságügyi reform ellen vonult utcára 2018. szeptember 22-én.Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

A lengyel hatóságoknak 2 hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Ha nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amik nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként ún. indokolással ellátott véleményt küld Varsónak, majd – ha szükséges – az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.