Megbírságoltak egy énekesnőt Tádzsikisztánban, mert nem a családjával ünnepelte születésnapját

Születésnapi bulija miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal egy énekesnőnek Tádzsikisztánban, mert nem családjával, hanem inkább barátaival és rajongóival ment ünnepelni. Firuza Hafizovának büntetésből több mint 130 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie - közölte szerdán a helyi sajtó a tádzsik ügyészségre hivatkozva. 

Az ügy előzménye, hogy előkerült egy videó, amelyen az énekesnő látható, "amint barátai és ismerősei társaságában ünnepli születésnapját december 12-én 20 és 23 óra között" - olvasható az ügyészségi közleményben.

Igen ám, de az országban törvény írja elő, hogy a születésnapokat családi körben kell megünnepelni. A 2007 óta hatályos szabályozás - a helyi sajtó szerint - a pazarló ünnepségeknek szabna gátat a szegénység sújtotta országban.

Firuza Hafizova Forrás: Facebook

A bírálók szerint viszont a rendelet csak arra szolgál, hogy az állami tisztségviselők nagy összegeket zsaroljanak ki az emberekből. Az énekesnőtől követelt összeg kéthavi átlagfizetésnek felel meg. 2015-ben hasonló bírsággal sújtottak egy férfit, aki egy bárban a barátaival ünnepelte születésnapját és fotókat tett fel az internetre a mulatságról a születésnapi tortával.

Az Afganisztánnal határos, nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a legszegényebb szovjet utódállam, az iszlám fundamentalizmus melegágya. Az ország tekintélyelvű ura Emomali Rahmon elnök. 2016-ban a tádzsikisztáni választópolgárok egy népszavazáson hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Rahmon korlátlan alkalommal indulhasson az elnökválasztáson, s így akár élete végéig államfő maradhasson. (MTI)