Meghalt a BBC rádiósa, aki évtizedekkel ezelőtt egy lezuhanó cápát építtetett az oxfordi háza tetejére

74 éves korában rákban meghalt Bill Heine, a BBC Radio egykori oxfordi műsorvezetője, a város kulturális életének fontos alakja, számolt be róla a brit közszolgálati média. 

Bill Heine

Heine az Egyesült Államokban született, a hatvanas években költözött át Nagy-Britanniába, amikor felvették az Oxfordi Egyetemre, végül a városban ragadt: rádiós munkája mellett két független mozit is igazgatott. Több mint három évtizeden át tartó közmédiás pályafutása során az ország legjelentősebb politikusaival, így több miniszterelnökkel is készített interjút.

Fotó: Alex Robinson/robertharding

De ami igazán ismertté tette Heine életművét, az a háza tetejére emelt, üveggyapotból készült cápaszobor volt, melyet 1986-ban építtetett bele akkori otthona tetőszerkezetébe. A 7,6 méter hosszú, 200 kilogrammos szobrot, mely az Untitled 1986 címet viseli, John Buckley tervezte és Anton Castiau alkotta meg. Nagaszaki bombázásának 41 évfordulóján emelték a helyére az amúgy jellegzetesen egysíkú brit utcaképben. 

A cápa a Google Street-en

A munkálatokhoz Heine semmiféle engedélyt nem igényelt, Oxford város tanácsa pedig jogi úton próbálta meg eltávolíttatni a cápát, végül több mint hat éven át tartó eljárások után Heine győzött, és a cápa maradhatott. 2007-ben fel is újították a szobrot, 2016-ban pedig Heine fia megvásárolta az ingatlant, így biztossá vált, hogy megmarad a cápa. Jelenleg az épületet ki lehet venni AirBnb-n. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.