Orbán elhívta kávézni Bernard-Henri Lévy francia filozófust

politika
2019 április 03., 09:14
comments 107

Orbán Viktor levélben invitálta egy kávéra Bernard-Henri Lévyt, miután a francia politikai aktivista, filozófus és író az Indexnek adott interjúban bírálta Orbán és a Fidesz politikáját. Lévy a HVG-vel közölte, hogy elfogadta a meghívást. A jövő héten Budapestre érkezik a monodrámája, a Keressük Európát április 10-i bemutatójára.

photo_camera Fotó: Philippe Lopez/AFP

Lévy a lapnak azt mondta:

„Pesszimista vagyok, amikor azt látom, hogy Orbán úr veszi a bátorságot a szabadságjogok elvételére. Azzal, hogy eltiporja a jogállamiságot, azzal, hogy semmibe veszi a hatalmi ágak szétválasztását, hogy újra és újra bezárja a kapukat a menekültek előtt, hogy Budapest utcáin antiszemita kampányokat látok Soros György ellen.”

Szerinte a mostani rendszer egy „demokratúra”. De szerinte Európában irányba indultak el a dolgok, és ehhez hozzájárulhatott az a januári kiáltvány is, amiben az ő kezdeményezésére (Nobel-díjas írókkal, és többek között Heller Ágnessel és Konrád Györggyel) az Európára leselkedő veszélyről írtak.

A filozófus egyébként a munkái mellett arról is híres, hogy az évtizedek során többször is megdobálták tortával(HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.