Védője szerint 50:50, hogy Hasszán F. terrorista, vagy csak egy szír paraszt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kilenc órán át hallgatták ki kedden a Fővárosi Nyomozó Ügyészség munkatársai Hasszán F.-t, írja a Magyar Nemzet, amely a kihallgatás után beszélt is a Magyarországon a belga hatóságok jelzése alapján terrorizmus gyanújával letartóztatott szír férfi ügyvédjével, Kelen Lászlóval.

Kelen részletesen beszélt a lapnak a kihallgatáson elhangzottakról, így arról is, hogy az F. elleni legkomolyabb vádra, mely szerint személyesen vett részt Homszban húsz ember kivégzésében, bosszúból azért, mert egyik rokonuk nem akart csatlakozni az ISIS-hez, a magyar és a belga hatóságoknak is csak közvetett tanúik vannak. Egészen pontosan két ember, akik elméletben olyasvalakitől hallottak F.-ről, aki valóban szemtanúja volt a történteknek. Ezt az állítólagos szemtanút viszont még nem sikerült kézre keríteni.

Kelen kételyeket fogalmazott meg a valódi szemtanúval kapcsolatban. Szerinte valószínűtlen, hogy "valaki csak úgy odasétál egy kivégzés helyszínére". Illetve attól is tart, hogy a közvetlen szemtanú esetleg F. rosszakarója lehet. Elmondása szerint F. rövid ideig a rezsim hadseregében is szolgált, de dezertált, így okkal tarthat a hatalom bosszújától.

Azt, hogy F. terrorcselekmények szervezője lenne, Kelen azért tartja kétségesnek, mert a férfi analfabéta. Ráadásul vallomása szerint abban az időszakban, amelyben a hatóságok szerint terrorcselekményeket követett el és terrorszervezetet vezetett, Görögországban és Törökországban tartózkodott. Ezt állítása szerint tanúk is igazolni tudják, akinek meg is adta az elérhetőségeiket.

Kelen "nagyobb összeget" arra se tenne, hogy a felvételen, amelyen a gyanú szerint F. látható az ISIS szimpatizánsaként, valóban F. látható. "Az ügy jelenlegi szakaszában ötven-ötven százalék az esélye, hogy Hasszán F. terrorista, vagy egy szír paraszt" - mondta.

F.-t tavaly ősszel fogták el Magyarországon, és ítélték el embercsempészetért. Kitoloncolására várt, amikor a belga hatóságok jelzése alapján letartóztatták. Kelen az embercsempészési ügy részleteiről is beszámolt. Mint mondta, F. egy, a feleségére hasonlító asszonyt próbált neje papírjaival Európába hozni ötezer euró fejében.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.