A magyar képviselők is megszavazták a magyar himnusz éneklését betiltó törvényt Szlovákiában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egészen bizarr törvényt fogadott el a szlovák parlament a bent ülő magyar képviselők segítségével:

Szlovákiában tilos lesz elénekelni más nemzetek himnuszát, ha csak az adott ország hivatalos delegációja nincs jelent.

A törvény elsősorban az országban élő magyar kisebbség ellen irányul, és a parameter.sk összefoglalója szerint még tavaly ősszel, egy hokicsapat-logó körüli botrányból indult a kezdeményezés.

Tavaly új mezeket mutatott be a Szlovák Jégkorong Szövetség, amin az ország címere volt látható, az alján hokiütőkkel. Ezt a szlovák kormánykoalícióban résztvevő szélsőjobboldali párt, az SNS nagyon a szívére vette, és elhatározták, hogy szigorítják a nemzeti jelképekre vonatkozó törvényeket. Ez a kezdeményezés vezetett el végül a magyar himnusz éneklését is betiltó törvényhez. A jogszabály vitájában az egyik szélsőjobbos szlovák képviselő a szlovákiai magyar focit hozta fel a törvénymódosítás egyik indokaként:

„Ajánlanám magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, szívesen elmegyek magával, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt... Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől”

A törvénymódosítás május 15-tél lép életbe, és 7000 euróig (2,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal fenyegeti a külföldi himnuszok szabálytalan éneklőit.

A jogszabály bevezetésénél talán csak az a bizarrabb fordulat, hogy a szlovák parlamentben a szlovák-magyar párt, a HID-Most képviselői is megszavazták a módosítást. A Magyar Hang szerint a párt frakcióvezetője, Bastrnák Tibor csütörtök reggel egy rádióműsorban azt mondta:

„Egyértelmű hiba történt részünkről, részemről, amelynek következményei lesznek. Ez még azt is jelentheti, hogy elhagyom a frakciót. Ha a helyzet rendezve lesz, fel fogom ajánlani lemondásom. Amikor ezt a törvényt láttuk a koalíciós tanácsban, fél évvel ezelőtt, ez a fél mondat nem volt benne.”

A frakcióvezető azt ígérte, hogy nem fog életbe lépni a jogszabály, vagy ha mégis, akkor legfeljebb néhány napig marad érvényben.

Világi Oszkár, a DAC klubelnöke azt mondta, hogy a törvény nem érheti el a célját, és ki fogják fizetni a büntetést, bár ő azt szeretné, hogy a büntetés helyett a szlovák himnuszt is büszkén énekeljék a szlovákok.

A Mérce cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovák parlamentben a Zuzana Caputova köztársasági elnökségét támogató liberális pártok szavaztak a törvénnyel szemben, pont azok, akiket a Fidesz újságjaiban csak sorosügynökként vagy Soros kottájából játszó politikusként emlegetnek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.