A sárkányok védelmében kitiltják a turistákat Komodo szigetéről

ÁLLAT
2019 április 4., 8:12
comments 60
photo_camera Egy kíváncsi sárkány Komodo szigetén. Fotó: Henn Photography/Cultura Creative

2020 januárjától kitiltják a turistákat az indonéziai Komodo szigetéről. Ezen a szigeten él a legendás komodói sárkány, egy akár három méter hosszúra és ötven kilósra megnövő gyíkféle, melynek a harapása a szájában élő baktériumok miatt halálos.

Komodo szigete emiatt komoly turistalátványosság, ez viszont végső soron veszélybe sodorta a sárkányokat. A hatóságok most azt mondják, hogy a turistatilalom csak ideiglenes, az átmeneti időben igyekeznek újratelepíteni a sziget őshonos növényzetét és feltölteni a sárkányok élelmiszerkészleteit - tehát zsákmányt is telepítenének, nem csak növényeket.

photo_camera Turistacsorda indul komodói sárkányokat felfedezni Komodo szigetén 2010. december 3-án. Az indonéz hatóságok tervei szerint 2020 januárjától lezárhatják a szigetet a látogatók elől. Fotó: ROMEO GACAD/AFP

A természetpusztítás mellett az emberek konkrét fenyegetést is jelentettek a sárkányokra. A tilalomról végülis azután döntöttek, hogy az elmúlt hónapokban több olyan esetre is fény derült, amikor sárkányokat loptak el a szigetről, eladásra kínálva az állatokat a közösségi médiában.

A becslések szerint nagyjából ötezer sárkány élhet még szabadon. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt