A sárkányok védelmében kitiltják a turistákat Komodo szigetéről

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy kíváncsi sárkány Komodo szigetén.Fotó: Henn Photography/Cultura Creative

2020 januárjától kitiltják a turistákat az indonéziai Komodo szigetéről. Ezen a szigeten él a legendás komodói sárkány, egy akár három méter hosszúra és ötven kilósra megnövő gyíkféle, melynek a harapása a szájában élő baktériumok miatt halálos.

Komodo szigete emiatt komoly turistalátványosság, ez viszont végső soron veszélybe sodorta a sárkányokat. A hatóságok most azt mondják, hogy a turistatilalom csak ideiglenes, az átmeneti időben igyekeznek újratelepíteni a sziget őshonos növényzetét és feltölteni a sárkányok élelmiszerkészleteit - tehát zsákmányt is telepítenének, nem csak növényeket.

Turistacsorda indul komodói sárkányokat felfedezni Komodo szigetén 2010. december 3-án. Az indonéz hatóságok tervei szerint 2020 januárjától lezárhatják a szigetet a látogatók elől.Fotó: ROMEO GACAD/AFP

A természetpusztítás mellett az emberek konkrét fenyegetést is jelentettek a sárkányokra. A tilalomról végülis azután döntöttek, hogy az elmúlt hónapokban több olyan esetre is fény derült, amikor sárkányokat loptak el a szigetről, eladásra kínálva az állatokat a közösségi médiában.

A becslések szerint nagyjából ötezer sárkány élhet még szabadon. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.