A fehérorosz hatóságok 70 keresztet buldózereztek le egy sztálini tömegsírnál

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A fehérorosz főváros, Minszk közelében van egy Kurapaty nevű erdőség, ahol a szovjet titkosrendőrség fehérorosz áldozatainak egyik legnagyobb tömegsírja található. Hivatalos források szerint 30 ezer ember lehet eltemetve itt, de vannak történészek, aki szerint a 30-as és a 40-es években összesen kb. 200 ezer embert lőttek itt agyon. Kurapatynál a fehérorosz állam soha nem épített ki emlékhelyet, annak ellenére sem, hogy a tömegsír meglétét már 1988-ban igazolták. Az utóbbi hónapokban azonban több civilszervezet és aktivista kereszteket állított az erdőben, ezzel is emlékezve az áldozatokra.

Lukasenka elnök márciusban kritizálta a kereszteket kihelyező aktivistákat, és azt mondta, helyre fogják állítani a rendet Kurapatyban. Április elején ezért buldózerekkel rombolták le a kihelyezett kereszteket, nagyjából 70 darabot.

A kormányzati akciót széles körben elítélték az országban, volt ellenzéki képviselő, aki sátánista tettnek nevezte, mondván, nem lehet keresztény, aki egy ilyen helyen kezet emel keresztekre.

A környéket felügyelő erdészet munkatársa helyreállításnak nevezte a keresztek lerombolását, és bejelentette, hogy a közeljövőben kerítést is emelnek a tömegsír köré. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.