Theresa May június végéig kér haladékot a kilépésre az uniós vezetőktől

A brit EU-tagság megszűnésének legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében Theresa May brit miniszterelnök, de nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét.

A levél szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást - amit a londoni alsóház eddig háromszor elutasított - akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Theresa May közli azonban Donald Tuskkal azt is, hogy a brit kormány folytatja előkészületeit az EP-választási részvételre, arra az esetre, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna.

Korábban felmerült, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke rugalmas, akár egy évig tartó halasztást fog javasolni az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határidejére. Ha a brit kormány elfogadja a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon - mutatott rá. A rugalmas halasztás azt jelenti, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még az egy év lejárta előtt. (Guardian/MTI)