Az Egyesült Államok terrorszervezetté minősítheti az iráni Forradalmi Gárdát

A Reuters amerikai tisztviselőktől úgy értesült, hogy az Egyesült Államok várhatóan külföldi terrorszervezetté nyilvánítja az iráni hadsereg elit egységét, a Forradalmi Gárdát. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington egy másik ország katonai egységét terroristának nevez. 

A Forradalmi Gárda parádézikFotó: STR/AFP

Bár a lépés évek óta lóg a levegőben, a Reuters értesülései szerint az amerikai külügyminisztérium hétfőn hivatalosan is bejelenti. Korábban már a Forradalmi Gárda több tagját feketelistára tették, de a szervezet egészét még sosem. 

Ugyanakkor a döntés kritikusai attól tartanak, hogy a nem éppen baráti országok ugyanezt teszik majd az amerikai hadsereggel és hírszerzéssel. Mohammad Ali Jafari, a Forradalmi Gárda parancsnoka már 2017-ban arról beszélt, hogy ha az Egyesült Államok ezt meglépi, akkor ugyanúgy tekintenek az amerikai hadseregre, mint az Iszlám Államra. A hasonló fenyegetések már csak azért is kellemetlenek, mert például Irakban, ahol amerikai csapatok is állomásoznak, a síita milíciák Irán szövetségeseinek számítanak. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.