Az Egyesült Államok terrorszervezetté minősítheti az iráni Forradalmi Gárdát

2019 április 6., szombat 7:40
169

A Reuters amerikai tisztviselőktől úgy értesült, hogy az Egyesült Államok várhatóan külföldi terrorszervezetté nyilvánítja az iráni hadsereg elit egységét, a Forradalmi Gárdát. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington egy másik ország katonai egységét terroristának nevez.

A Forradalmi Gárda parádézik Fotó: STR/AFP

Bár a lépés évek óta lóg a levegőben, a Reuters értesülései szerint az amerikai külügyminisztérium hétfőn hivatalosan is bejelenti. Korábban már a Forradalmi Gárda több tagját feketelistára tették, de a szervezet egészét még sosem.

Ugyanakkor a döntés kritikusai attól tartanak, hogy a nem éppen baráti országok ugyanezt teszik majd az amerikai hadsereggel és hírszerzéssel. Mohammad Ali Jafari, a Forradalmi Gárda parancsnoka már 2017-ban arról beszélt, hogy ha az Egyesült Államok ezt meglépi, akkor ugyanúgy tekintenek az amerikai hadseregre, mint az Iszlám Államra. A hasonló fenyegetések már csak azért is kellemetlenek, mert például Irakban, ahol amerikai csapatok is állomásoznak, a síita milíciák Irán szövetségeseinek számítanak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt