Elnöki rendszert vezetnek be Szenegálban

külföld
2019 április 07., 05:16
comments 36

A miniszterelnöki poszt megszüntetésével Szenegál elnöki rendszerre áll át, amelyben az államfő közvetlenül irányítja a végrehajtó hatalmi ágat - döntött szombaton, második mandátumának megkezdése után négy nappal Macky Sall szenegáli elnök.

Sallt február 24-én választották meg újabb öt évre. A magát szociálliberálisnak valló politikus azzal bízta meg Mahammed Boun Abdallah Dionne miniszterelnököt, hogy szikár, az állam alapvető feladataira összpontosító kormányt állítson fel. Emellett arra is felkérte a miniszterelnököt, hogy dolgozza ki a kormányzati reformot, melyről majd a parlamentnek kell szavaznia.

photo_camera A szenegáli elnök Fotó: SEYLLOU/AFP

Az 57 éves Sall újraválasztását az általa meghirdetett Felemelkedő Szenegál terv igazolásaként értékeli. A projekt keretében nagy infrastrukturális beruházások valósultak meg; Dakar mellett új nemzetközi repülőtér épült, és egy új várost is felhúztak a főváros tőszomszédságában, és regionális vasúti hálózat épült, melyen expresszvonatok közlekednek.

Második mandátumára „még többet és jobbat” ígért, s kiemelte, hogy politikájának központjában a fiatalok és a nők fognak állni, valamint megóvja a természetes környezetet és modernizálja a közigazgatást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.