273 budaörsi tanár nyílt levélben követeli Orbán Viktortól, hogy emeljék a tanárok fizetését

oktatás
2019 április 08., 18:13
comments 327

Nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek 273 pedagógus, akik mind budaörsi nevelési és oktatási intézményekben dolgoznak. Emlékeztetik Orbánt arra, hogy 9 éve - amikor miniszterelnök lett - megígérte, hogy átalakítják a közoktatási rendszert, a tanárok bérét pedig növelik.

"Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette" - írták.

“Az emelést 5 részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kaptuk, és a bérünk számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett. Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el.” -írják. Szerintük így nem lehet tudásalapú társadalmat építeni, ez megalázóan kevés.

Ezért azt szeretnék, hogy

  • a pedagógusbérek számítása ne a vetítési alapból, hanem a mindenkori minimálbérből történjen, és jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét.
  • a lehető legrövidebb időn belül kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

“Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést - fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya...stb. - érintenek” - írják.

Közölték azt is, hogy a nyílt levelet eljuttatják az ország összes nevelési, oktatási intézményébe, hogy ott is aláírhassák. Aztán az egészet április végéig átadják Orbán Viktornak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.