Bár mindenki szerint százmilliókat lophattak az Öveges-programból, a NAV nem sieti el a nyomozást

Az Átlátszó foglalja össze a természettudományos oktatás fejlesztésére kitalált Öveges-program körüli visszásságokat.

Az ügyben eredetileg 2014-ben indult először büntetőeljárás, miután Hadházy Ákos súlyos visszaéléseket tárt fel, és még a Miniszterelnökség belső vizsgálata is szabálytalanságokat talált. Az ügyben az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozott, és 390 millió forint EU-s támogatást kellett Magyarországnak visszafizetnie.

Az ügyben először a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett vizsgálódnia, ők adták át a témát az Átlátszó szerint még 2016-ban a NAV-nak, miután hűtlen kezelést nem állapítottak meg, de arra gyanakodtak, hogy költségvetési csalás történt. Az Átlátszó kérdésére a NAV lényegében azt válaszolta, hogy még mindig nyomoznak az ügyben, ezért nem adhatnak felvilágosítást.

Az Öveges-programban egész elképesztő csalások történtek. Például egy gimnáziumi tanterem felújítására szánt 157 millió forintos összegből 44 millió volt a tényleges felújítás, 45 millió a felszerelés, a több pénz pedig pályázati előkészítésre, lebonyolításra, szoftverekre és hasonlókra folyt el. Egy másik középiskolában 177 millióból 35 millió forint ment ténylegesen a terem felújításra, a maradék pedig minden másra. Hadházy Ákos egy olyan ügyet is nyilvánosságra hozott, amiben például egy német munkafüzet lefordítására egy fémszerkezet gyártó cégtől kért ajánlatot egy iskola.