Bár mindenki szerint százmilliókat lophattak az Öveges-programból, a NAV nem sieti el a nyomozást

POLITIKA
2019 április 08., 10:34

Az Átlátszó foglalja össze a természettudományos oktatás fejlesztésére kitalált Öveges-program körüli visszásságokat.

Az ügyben eredetileg 2014-ben indult először büntetőeljárás, miután Hadházy Ákos súlyos visszaéléseket tárt fel, és még a Miniszterelnökség belső vizsgálata is szabálytalanságokat talált. Az ügyben az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozott, és 390 millió forint EU-s támogatást kellett Magyarországnak visszafizetnie.

Az ügyben először a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett vizsgálódnia, ők adták át a témát az Átlátszó szerint még 2016-ban a NAV-nak, miután hűtlen kezelést nem állapítottak meg, de arra gyanakodtak, hogy költségvetési csalás történt. Az Átlátszó kérdésére a NAV lényegében azt válaszolta, hogy még mindig nyomoznak az ügyben, ezért nem adhatnak felvilágosítást.

Az Öveges-programban egész elképesztő csalások történtek. Például egy gimnáziumi tanterem felújítására szánt 157 millió forintos összegből 44 millió volt a tényleges felújítás, 45 millió a felszerelés, a több pénz pedig pályázati előkészítésre, lebonyolításra, szoftverekre és hasonlókra folyt el. Egy másik középiskolában 177 millióból 35 millió forint ment ténylegesen a terem felújításra, a maradék pedig minden másra. Hadházy Ákos egy olyan ügyet is nyilvánosságra hozott, amiben például egy német munkafüzet lefordítására egy fémszerkezet gyártó cégtől kért ajánlatot egy iskola.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.