A németek és a franciák az Európai Tanácsban Magyarország meghallgatását kérték

2019 április 9., kedd 16:15
243

A magyarországi jogállam helyzetéről ismét vitát rendezett a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló Európai Tanács. A 7-es cikkes eljárásban zajlott tárgyaláson Németország és Franciaország közös nyilatkozatot tett, amit a Népszava ismertetett. A dokumentumban ezek szerepelnek:

 • Az EU-s intézmények és a közös értékek tiszteletben tartása nem képezheti vita tárgyát, ideje volt, hogy a magyar kormány beszüntesse a Bizottság tagjaival szemben indított lejárató kampányát.
 • Az EP-választások előtt a francia és a német állampolgárok (és minden tagállam polgárai) szoros figyelemmel kísérik a jogállamiság helyzetét az EU-ban.
 • 7 hónappal az EP 7. cikkről szóló állásfoglalása után készen állnak rá, hogy konstruktív és tartalmas párbeszédet folytassanak Magyarországgal.
 • Az EP jelentése sok aggasztó jelenségre hívja fel a figyelmet az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a média szabadságával, a tanszabadsággal, a vallásszabadsággal, a szólásszabadsággal és a kisebbségek és a menekültek jogaival kapcsolatban.
 • Nem csak egyes törvényeket tartanak aggasztónak, az alapvető értékek tiszteletben tartásáról szóló EP-jelentés által festett teljes kép nagyon aggasztó.
 • A tény, hogy NGO-k és egyetemek kénytelenek elhagyni az országot a kormány korlátozó intézkedései miatt, mindenkinek aggodalomra adnak okot.
 • Külön aggályokat vet fel a CEU helyzete, ami jogos kérdéseket vet fel: tiszteletben tartják-e a tudományos és tanszabadságot az EU Alapjogi Chartájában foglaltaknak megfelelően? A küszöbönálló meghallgatáson üdvözölnék, ha Magyarország megmagyarázná, a hatóságok milyen konkrét intézkedéseket fognak tenni azért, hogy a CEU továbbra is folytathassa a tevékenységét Budapesten.
 • A magyar média élénk és változatos volt, de most egyre egysíkúbbnak tűnik, a független újságírók egyre nehezebben tudnak érvényesülni a magyarországi médiában, ami szintén aggasztó.
 • Ezért szükséges, hogy a Tanácsban meghallgassák a magyar kormányt az alapértékek és a jogállamiság tiszteletben tartásáról, és támogatják, hogy júniusban, közvetlenül az EP-választások után megrendezzék ezt a vitát. Egy ilyen meghallgatás lehetőséget nyújtana az EP jelentésén alapuló konstruktív eszmecserére.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt