Navalnijnak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága az orosz állammal szemben

külföld
2019 április 09., 11:43
comments 41
Alekszej Navalnij
photo_camera Alekszej Navalnij Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden úgy határozott, hogy Oroszország megsértette Alekszej Navalnij emberi jogait, amikor 2014 februárjában több hónapra házi őrizetet rendeltek el vele szemben. 

Az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikust öt évvel ezelőtt azért helyezték házi őrizet alá, mert a vád szerint testvérével, Oleg Navalnijjal sikkasztást követett el. 

A strasbourgi bíróság most azt mondta ki, hogy a vád egyáltalán nem volt megalapozott, az orosz állam jogtalanul kötötte lakhelyéhez a politikust, és vágta el kommunikációs csatornáit a külvilágtól. Az EJEB kimondta azt is, hogy a hatósági eljárás alighanem politikailag motivált volt, és azt a célt szolgálta, hogy akadályozza Navalnijt közéleti tevékenységében. 

Navalnijt az azóta eltelt öt évben olyan gyakran tartóztatták le, hogy néha azt is nehéz épp megmondani, szabadlábon van-e vagy épp valamelyik moszkvai fogdában. Szeptemberben például alig hogy kiengedték egy fegyházból 30 napos „adminisztratív elzárás” után, azonnal őrizetbe is vették ismét, nehogy egészségi vagy anyagi kárt okozzon a nyugdíjkorhatár emelése ellen készülő közeglő megmozdulások során.  

Néhány héttel később  az EJEB 64 ezer euró kártérítést és perköltségek ítélt meg, amiért 2012 és 2014 között összesen hét alkalommal vették jogsértő módon őrizetbe Navalnijt Oroszországban a helyi hatóságok. Az orosz állam nem engedte Navalnijt elhagyni az országot, és részt venni a tárgyaláson.

Bár ennyi vegzálás után, és Putyin újraválasztása után inkább csak gesztusértékűnek tűnik, Navalnij szerint fontos volt a most keddi döntés. A közösségi oldalain azt írta, biztos benne, hogy ennek az ítéletnek fontos következményei lesznek azokra nézve, akik sorozatosan kénytelenek jogsértéseket elviselni Oroszországban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.