Olasz válogatott játékos ajánlott segítséget az iskolában diszkriminált bevándorló kislánynak

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Nagy botrány kerekedett Olaszországban, miután egy szegény bevándorló családból származó kislány kifakadt, amiért osztálytársaival ellentétben nem kapott rendes meleg ebédet a menzán, csupán tonhalkonzervet és kekszet. 

Az ügy országos szintre jutott, egészen odáig, hogy a milánói Internazionale olasz válogatott szélsője Antonio Candreva úgy döntött, kifizeti a kislány ebéd menüit egész évre. 

Antonio Candreva, az Internazionale 54-szeres olasz válogatott játékosaFotó: Liu jianmin/Imaginechina

A Verona melletti Minerbe nevű kisvárost a szélsőjobboldali-populista, Matteo Salvini fémjelezte Északi Liga polgármestere vezeti.  Andrea Girardi azzal csinált igazán nagy ügyet az esetből, hogy kijelentette: az iskolában azért adtak csak krékert és konzervet a kislánnyal, hogy gesztust gyakoroljanak azon családok felé, akik az övével ellentétben tisztességesen befizették az ebédpénzt. 

A többi diák mindeközben tésztát és második fogást ehetett. A baloldali ellenzék erre diszkriminációval vádolta meg a polgármestert.

A közösségi médiában viszonylag gyorsan nagy híre lett az ügynek, és kiderült, hogy bevándorló hátterű gyerekekkel más településeken és más iskolákban is történtek hasonló esetek. 

A Repubblica olyan példákat is sorolt, amikor tanárok olyan diákoknak adták ebédjüket, akik után szüleik nem tudtak ebédet fizetni. 

A polgármester azt mondta az eset eldurvulása után, hogy az ő iskolájukban nagyjából 30 család érintett, és azért kényszerültek a drasztikus lépésre, mert máskülönben nem tudják garantálni a meleg ebédet azoknak a gyerekeknek, akik szülei időben és rendesen megfizetik a menza árát. 

Az ügyre reagálva döntött úgy Antonio Candreva, hogy megsegíti a kislány családját, és átvállalja az ebédköltségeit az év végéig. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.