Pár hét alatt 18 ezer nigeri menekült el otthonról a Boko Haram miatt

Terrorizmus
2019 április 09., 14:11
comments 62

Nigerben több mint 18 ezer ember kényszerült otthona elhagyására annak nyomán, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei fokozták támadásaikat az elmúlt hetekben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A jelentések szerint márciusban 88 civilt öltek meg az ország délkeleti térségében, ezzel szemben tavaly egész évben összesen 107 embert.

„Aggódva figyeljük, hogy az ország lakosságának szenvedései 2019-ben hónapról hónapra fokozódnak” – mondta el újságírók előtt Genfben az UNHCR szóvivője, Babar Baloch.

A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei támadásokat intéznek a biztonsági erők és a helyi civil lakosság ellen is, akik közt sok nigériai menekült is akad.

Habár az embereknek sürgősen szükségük lenne ivóvízre, élelemre és lakhelyre, az ENSZ nigeri műveleteit akadályozza a forráshiány – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A Boko Haram fegyveresei egy iszlám kalifátus létrehozásáért küzdenek Nigéria északkeleti részén, de rendszeresen hajtanak végre támadásokat a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is. A terrorszervezet 2009 óta tartja félelemben a térséget. Becslések szerint legalább 20 ezer ember halt meg a Boko Haram támadásaiban, és kb. 2 millióan menekültek el az erőszakos cselekmények elől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.