Pár hét alatt 18 ezer nigeri menekült el otthonról a Boko Haram miatt

2019 április 9., kedd 14:11
63

Nigerben több mint 18 ezer ember kényszerült otthona elhagyására annak nyomán, hogy a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei fokozták támadásaikat az elmúlt hetekben – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

A jelentések szerint márciusban 88 civilt öltek meg az ország délkeleti térségében, ezzel szemben tavaly egész évben összesen 107 embert.

„Aggódva figyeljük, hogy az ország lakosságának szenvedései 2019-ben hónapról hónapra fokozódnak” – mondta el újságírók előtt Genfben az UNHCR szóvivője, Babar Baloch.

A Boko Haram terrorszervezet fegyveresei támadásokat intéznek a biztonsági erők és a helyi civil lakosság ellen is, akik közt sok nigériai menekült is akad.

Habár az embereknek sürgősen szükségük lenne ivóvízre, élelemre és lakhelyre, az ENSZ nigeri műveleteit akadályozza a forráshiány – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője.

A Boko Haram fegyveresei egy iszlám kalifátus létrehozásáért küzdenek Nigéria északkeleti részén, de rendszeresen hajtanak végre támadásokat a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban is. A terrorszervezet 2009 óta tartja félelemben a térséget. Becslések szerint legalább 20 ezer ember halt meg a Boko Haram támadásaiban, és kb. 2 millióan menekültek el az erőszakos cselekmények elől. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt